Idédebatt och analys som förnyar arbetarrörelsens frihets- och jämlikhetssträvan

Hur vinner du tredje gången i rad? - Eric Sundström

”Att bli omvald är politikens mästerskap. Bli vald kan nästan vem som helst bli.” Orden är Göran Perssons och i höst är det upp till bevis. Kan svensk socialdemokrati upprepa gamla stordåd? Eric Sundström har sökt upp valledare som har lyckats förut – och besökt Socialdemokraternas Valvinnardagar.

 

Historien är välkänd, men tål att upprepas. Mellan 1932 och 1973 vinner Socialdemokraterna 13 val i rad. När pannor läggs i djupa veck och världens mest framgångsrika partier ska jämföras är svenska S alltid med i diskussionen, tillsammans med bland andra Kanadas LPC, Japans LDP och Irlands Fianna Fáil.

Även återkomsterna är värda att omnämnas. Efter de borgerliga åren 1976–1982 följer tre raka valsegrar: 1982, 1985, 1988. När Carl Bildts stormiga 1991–1994 är över radas tre valsegrar upp: 1994, 1998, 2002. Nu är frågan: Ska Fredrik Reinfeldts åtta långa år (2006–2014) besvaras med en trippel, igen?

En vän av ordning framhåller att alla jämförelser bakåt i tiden är orättvisa. Samhället har förändrats, klassröstningen avtar, partierna är fler, väljarna är mer ombytliga och otåliga – och Sverigedemokraternas intåg har förändrat maktbalansen i ett land som brukade luta vänsterut. Och förresten: Går det ens att vinna tre val i rad numer?

Våren 2021 vinner socialdemokraten Edi Rama och hans albanska ps en tredje valseger. Kanadas historiskt framgångsrika LPC – med premiärministern Justin Trudeau i spetsen – gör om samma sak på hösten 2021. Bedriften upprepades tidigare i år av António Costa och Socialdemokraternas portugisiska systerparti ps.

Inom eu är således Portugals ps, ungerska Fidesz och cypriotiska DISY just nu inne på en tredje mandatperiod – och opinionsmätningarna tyder på att Labour på Malta ansluter till klubben i vår. Och i Nederländerna har VVD:s Mark Rutte påbörjat en fjärde period som premiärminister. Det är inte omöjligt eller ens särdeles ovanligt att vinna en tredje gång – men i Sverige har det inte hänt på 20 år.

Carina Persson var biträdande valledare 2002 när svenska s fick in sin senaste trippel. Vad gjordes rätt den gången?

– Vi lyckades sätta politikens kärna i centrum. Vill du ha mer välfärd, eller 130 miljarder i sänkta skatter? Vi matade den frågan från tidigt på våren och sedan igen, och igen och igen. Sista veckan såg vi i våra egna mätningar att det bet, berättar Carina Persson.

Därmed ser hon en del uppenbara likheter med årets val. s har en partiordförande som tidigt har bestämt sig för tre valbudskap. Partiledaren Magdalena Andersson är inte bara statsminister utan även riktigt populär – precis som när SSU gjorde kampanjknappar med en bild på Göran Persson och texten ”Vårt parti väger tyngst”. Och sedan har vi motståndarsidan…

Det här var ett utdrag ur tidskriften Tiden nr 1/2022. Beställ hem tidningen och hela texten här: https://natverkstan.premium.se/tidskrift/tiden