Idédebatt och analys som förnyar arbetarrörelsens frihets- och jämlikhetssträvan

Anna Ekström är ingen match för Elon Musk - Sebastian Rasmusson

Kontroll uppe i rymden innebär makt nere på jorden. Sebastian Rasmusson skriver om miljardärernas kapplöpning till rymden och varför Anna Ekström inte borde vara rymdminister.

 

Den nordeuropeiska nationen Sverige har fått en ny statsminister, en ny regering och en politisk nystart. Detta har säkerligen inte undgått någon. Att vårt land också har fått en ny rymdminister är kanhända något som desto fler har missat.

När statsminister Magdalena Andersson under sin regeringsbildning stoppade in frågorna högre utbildning och forskning i utbildningsminister Anna Ekströms ministerportfölj slank även de, inom sakpolitiken, något mindre celebra rymdfrågorna med. Många anser nog att Anna Ekström är en av regeringens mest kompetenta statsråd. Jag är själv en av dessa. Hon borde dock inte vara rymdminister.

1969 landade amerikanska astronauter på månen. USA vann rymdkapplöpningen mot Sovjet och under de efterföljande årtiondena svalnade de flesta staters intresse för rymden. Nu har 2000-talets rymdkapplöpning inletts. Den här gången står tävlingen inte längre mellan mäktiga stater utan en handfull mångmiljardärer. Jeff Bezos och Elon Musk slåss inte bara om titeln ”Världens rikaste människa” utan också om att kontrollera rymden och dess ovärderliga resurser.

Det vore problematiskt om rymden hamnar i händerna på ett fåtal extremt rika. Däruppe finns resurser; värdefulla metaller som i teorin kan brytas och säljas. Däruppe finns kunskap; svaren på frågor om hur universum fungerar och hur människan kan överleva utanför jorden. Pengar är makt. Kunskap är makt. Kort sagt: i rymden finns makt…

Det här var ett utdrag ur tidskriften Tiden nr 1/2022. Beställ hem tidningen och hela texten här: https://natverkstan.premium.se/tidskrift/tiden