Socialdemokratisk idéutveckling, kritik och politik sedan 1908.

Tiden Magasin - Arkiv

Dec

Tiden nummer 4 ute!

12 december, 2018

Ett fullspäckat, extra tjockt nummer av Tiden magasin är ute nu inför julledigheten! Vi djupdyker i radikalkonservatismen och idéerna bakom högerpopulismens framfart. Dessutom intervju med Gabriel Wikström om partiets valanalys,…

okt

Dragkampen om Demokraternas identitet

4 oktober, 2018

Tankar i tiden

Progressiva demokrater vinner mark inför kongressvalen i USA nu i november. Även om etablissemangskandidaterna är fler står det klart att en gräsrotsrörelse har vaknat, skriver Maja Stilling.

Vart tog tiden vägen?

4 oktober, 2018

Tankar i tiden

Ekonomin växer och lönerna stiger. Men blir vi lyckligare? Använder vi vår tid på bästa sätt? Välfärdsmätningarna avslöjar hur samhället sett och ser på fri tid. Det finns några korta…

Duktiga systrar

4 oktober, 2018

Kultur

Två partipolitiska stjärnskott har gett ut böcker som innehåller samlade lärdomar samt feministiska teorier om strategier för jämställdhet. Veronica Palm och Birgitta Ohlsson har olika ideologiska utgångspunkter och analyser, men sammanvägda ger de ett bra slagträ för förändring, skriver Lina Stenberg.

Gdansk ständigt i politikens centrum

3 oktober, 2018

Politiska platser

Med sitt strategiska läge vid Östersjön, mitt emellan öst och väst, har Gdansk alltid varit en politisk plats. Än i dag, mellan turistande svenskar, spelar den polska staden en viktig roll i en ideologisk konflikt. Tidens Madeleine Bengtsson tog färjan dit från Karlskrona.

Vår tids syndabock

3 oktober, 2018

Tankar i tiden

Flyktingen har utsetts till vår tids syndabock. Varför tänker och handlar partier så ofta som en skock, och varför tar Svenska kyrkan inte sina egna ord på allvar, frågar Olle Sahlström.

Religion är inte heligt för ett sekulärt parti

3 oktober, 2018

Diskussion pågår

Såväl staten som socialdemokratin ska vara neutrala inför olika livsåskådningar, och inte ge religion och trossamfund en särställning. Det garanterar allas livsåskådningsfrihet. Det menar Daniel Färm, chef för Tankesmedjan Tiden,…

Hemlös i solens rike

3 oktober, 2018

Reportage

Antalet hemlösa i Japan fortsätter att sjunka enligt ny statistik. Men trots det bor tusentals fortfarande på gatan. Tiden reste till Tokyo och följde med en grupp volontärer för att träffa några av dem som än i dag lever utanför samhället.

Förnyelsen behöver stå på två ben

3 oktober, 2018

Intervju

Att bli en folkrörelse igen, och stå för en tydlig reformagenda som inte bara skruvar i de nuvarande systemen. Det kan vara nycklarna för att vända socialdemokratins nedåtgående trend, menar…

Med välfärdsstaten som slutstation

3 oktober, 2018

Tankar i tiden

Välfärdsstaten har blivit socialdemokratins mål, men den rollen var den aldrig tänkt att spela. Redan Myrdal visste att den måste decentraliseras för att inte krossa de sociala gemenskaperna, skriver Mike Enocksson.

Sida 1 av 2912345...1020...Sista »