Idédebatt och analys som förnyar arbetarrörelsens frihets- och jämlikhetssträvan

Frihet på andras bekostnad är inte feminismens mål - Karina Cubilla

Det är underbart med frihet. Den låter var och en utforska sig själv, sin identitet och andra människor. Det svåra med frihet är att den i praktiken innebär väldigt olika saker för oss. Medan vissa anser frihet vara att få göra precis vad man vill hela tiden (läs: liberaler) verkar i alla fall de flesta, i alla fall inom sossekretsar, ha funnit sig i att frihetsbegreppet är knepigare än så. Vi accepterar ingrepp i vår frihet om vi ser en större vinst för kollektivet. Denna analys tillämpas dessvärre inte på den praktiska feminismen.

Tanken att det finns andra dimensioner än de ekonomiska som skapar ojämlikhet accepteras brett inom feminismen. Dessa ”andra dimensioner” är vi emellertid försiktigare med att reglera. Det deppiga är att det kanske inte ens går.

Medan män med makt tillåts få sprickor i fasaden och pappakroppen ger namn till en trend (”dad bod”) så har kvinnor fortfarande en skyldighet att återställa sin kropp efter graviditet. Besattheten att hålla sig smal och åtråvärd styr till den grad att ingen längre vill eller orkar prata om att exkludera sexuellt kapital ur maktens ekvation. All tid går åt till att fixa, rätta till, lägga till rätta. Vi har till synes gett upp tanken på en ny världsordning. Det verkar ju liksom gå rätt bra för de kvinnor som syns och hörs, som vi ser upp till och som vi exponeras för i tid och otid.

Kanske borde vi kvinnor ifrågasätta varandra när vi inleder sexuella relationer med äldre män som svurit äldre kvinnor trohet. Kanske ska vi ifrågasätta våra väninnors impuls att lyfta, ta bort, spruta in och konservera sig i hopp om att upprätthålla sexuell status. Kanske är inte lösningen på förlossningsvården att en pseudovetenskapligt utbildad kvinna som kallar sig grekiskans ord för slav är med dig.

Kanske är det ett problem att så många av oss lägger timmar och åter timmar (för att inte tala om pengar) på att fixa, måla, styla och dölja med smink, platt- och locktänger och hudvård (vår tids obetalda hemarbete)…

Det här var ett utdrag ur tidskriften Tiden nr 1/2022. Beställ hem tidningen och hela texten här: https://natverkstan.premium.se/tidskrift/tiden