Idédebatt och analys som förnyar arbetarrörelsens frihets- och jämlikhetssträvan

Vad är socialdemokratins vision för ett hållbart samhälle? Vad skiljer den gröna visionen från den röda? Felix Antman Debels och Jakob Sahlin från S-föreningen Klimatsossarna ger sina svar.

 

På Sveavägen 68 har det ibland varit svårt att ta sig in genom dörren. Det står någon i vägen. Någon har limmat fast sig. Anledningen? Klimatomställningen går inte tillräckligt fort och de som bestämmer gör för lite. Socialdemokraterna har tagit ansvaret att bilda regering och frågan som den fastlimmade demonstranten vill ha svar på: Vad är Socialdemokraternas gröna dröm?

 

Konstnären och författaren Helga Henschen, kanske mest känd för att ha utsmyckat Tenstas tunnelbanestation och etsat fast tonerna till Internationalen i tunnelbanan vid det djupblå Östermalmstorg, myntade det kanske bäst med orden ”min gröna dröm är röd” från boken med samma namn. Titeln på framsidan – vackert illustrerad med begrepp som solidaritet, mod, frihet och omtanke – beskriver också Socialdemokraternas vision av det hållbara samhället. Året innan Henschens bok kom ut stod Sverige och Olof Palme värd för FN:s första internationella miljövårdskonferens 1972. Nu – femtio år senare – står socialdemokratin återigen värd för ett nytt toppmöte i Stockholm med målet att återstarta det globala och lokala miljö- och klimatarbetet.

 

Så vad innebär det att vår gröna dröm är röd? Vad skiljer en grön dröm som är röd, från en som är blå eller för den delen bara grön? Svaret på den frågan kräver en tillbakablick i historien och hur vi över tid betraktat människans förhållningssätt till naturen…

Det här var ett utdrag ur tidskriften Tiden nr 2/2022. Beställ hem tidningen här: https://natverkstan.premium.se/tidskrift/tiden