Idédebatt och analys som förnyar arbetarrörelsens frihets- och jämlikhetssträvan

Möjligheternas politik - Tobias Baudin

Inför valet den 11 september kan vi hämta inspiration från Tyskland och övriga Norden. Samtidigt kan vår egen historia ge viktiga lärdomar inför kommande vägval, skriver Tobias Baudin.

 

”Vi menar att Sverige har råd att arbeta, men klarar däremot inte minskad sysselsättning och högre arbetslöshet. Därför vill vi socialdemokrater föra en möjligheternas politik.” Så skriver Ingvar Carlsson, dåvarande socialdemokratisk partiordförande, i en motion till riksdagen i januari 1993. Sverige brottades med stora ekonomiska problem och hög arbetslöshet. Världsläget var skakigt, med stor osäkerhet efter murens fall och krig på Balkan.

 

Att backa bandet tillbaka i tiden kan ge viktiga lärdomar inför våra egna vägval. Trots det dystra läget i början av 1990-talet vågade ledande socialdemokrater tala hoppfullt om en möjligheternas politik.

 

Den 11 september är det dags att spänna bågen och på nytt visa vilken väg Sverige ska ta. Än en gång befinner vi oss i en osäker situation, nu med Rysslands fruktansvärda krig i Ukraina, stigande priser på mat och drivmedel och en djupt rotad segregation. Svåra frågor som kräver ledarskap, mod och en politik som tar frågorna på allvar. Vi socialdemokrater vet att lösningarna finns i det gemensamma, hos oss tillsammans…

 

Det här var ett utdrag ur tidskriften Tiden nr 2/2022. Beställ hem tidningen här: https://natverkstan.premium.se/tidskrift/tiden