Idédebatt och analys som förnyar arbetarrörelsens frihets- och jämlikhetssträvan

En feminism för de flesta - Malin Ragnegård

Arbetarrörelsens feminism, en feminism för de flesta, ser inte glamourös ut. Det är jobb och pengar. Så skriver Kommunals ordförande Malin Ragnegård som menar att vår vision för jämställdhet måste börja med jobbet.

 

Hur ser den feministiska kampen ut för vanliga människor? Den står stadigt på golvet, i den fysiska vardagen, och är i allra högsta grad levande. Det beror på att flera av de stora frågorna om hur livet ska bli mer rättvist för kvinnor fortfarande är olösta. Kvinnors arbete är fortfarande nedvärderat. Kvinnor har mindre makt och inflytande på jobbet. Och samhället kretsar fortfarande kring mäns behov.

 

Det behövs en politik för arbetarklassen med en särskild blick för kvinnors arbete, en politik som gynnar kvinnor men samtidigt inte är klassblind.

 

För vanliga människor, vi som helt enkelt är fler, är det kristallklart vilka frågor som är viktiga. Kvinnor över hela landet känner igen sig i varandras vardag. Det handlar om att gå till ett jobb som är meningsfullt och viktigt, där vi är innerligt behövda och som vi inte bara kan gå ifrån…

Det här var ett utdrag ur tidskriften Tiden nr 2/2022. Beställ hem tidningen här: https://natverkstan.premium.se/tidskrift/tiden