Idédebatt och analys som förnyar arbetarrörelsens frihets- och jämlikhetssträvan

Bok: Girig-Sverige - Emma Fastesson Lindgren

Nu svär jag kanske i kyrkan. Men vad i helvete tänkte Göran Persson på när hans socialdemokratiska regering avskaffade arvs- och gåvoskatten 2004? Var det inte uppenbart att detta skulle leda till att de rika blev rikare? Och varför fortsätter vår socialdemokratiska regering att subventionera välbeställdas köksrenoveringar genom rot? Hur kommer det sig att ISK får fortsätta att kosta svenska skattebetalare miljarder varje år? Borde vi inte ta ett större grepp om Sveriges växande ojämlikhet?

 

Detta är frågor jag ställer mig efter att ha läst ekonomijournalisten Andreas Cervenkas nya bok Girig-Sverige – Så blev folkhemmet ett paradis för de superrika.

 

Sammantaget handlar boken om hur de fattigaste i vårt samhälle har fått det sämre, och hur majoriteten svenskar halkat efter, eftersom de absolut rikaste har dragit ifrån. Den redogör bland annat hur 90-talister inte kan komma in på bostadsmarknaden, och hur medellivslängden kan skilja flera år mellan olika bostadsområden beroende på klass. Cervenka förutspår också en mörk framtid där överbelånade fastighetsbolag och privatpersoner kommer att få det svårare att betala stigande räntor. Något som redan sker i dag.

 

Sammantaget handlar Girig-Sverige om hur de fattigaste i vårt samhälle har fått det sämre, samtidigt som de absolut rikaste har dragit ifrån. Detta bland annat till följd av låga räntor, låga kapitalskatter och en alltför passiv jämlikhetspolitik.

 

Året jag föddes 1996 fanns det 28 miljardärer i vårt land. Tillsammans hade de förmögenheter om 6 procent av Sveriges bnp. 2021 fanns det 542 miljardärer som tillsammans härskade över en förmögenhet om 68 procent av BNP…

 

Det här var ett utdrag ur tidskriften Tiden nr 2/2022. Beställ hem tidningen här: https://natverkstan.premium.se/tidskrift/tiden