Idédebatt och analys som förnyar arbetarrörelsens frihets- och jämlikhetssträvan

Den röda segern planeten behövde - Eric Sundström

Efter nästan ett decennium i opposition vann Australiens socialdemokrater vårens parlamentsval. Hur gick det till? Och vem är den nye premiärministern Anthony Albanese? Eric Sundström fick tag på någon som borde veta: Paul Erickson – partisekreterare för Australian Labor Party.

Australien ger lätt en känsla av falsk trygghet. På ytan kan mycket framstå som trevligt och bekant, men bara det komplicerade valsystemet förtjänar ett eget statsvetenskapligt seminarium. Valkampanjerna utspelas på en hel kontinent där lokala händelser i olika tidzoner samsas med globala utmaningar som migration, klimatförändringar och Kinas roll i världen.

Snabb uppdatering: Den Laborledare som du bör kunna namnet på är Bob Hawke. Han var premiärminister 1983–1991 då flera välfärdsreformer genomfördes – bland annat universell hälso- och sjukvård – samtidigt som ekonomin moderniserades. Hawke avled 2019, är alltjämt folkkär och har innehaft ett världsrekord: Som student i England drack han två och en halv pint öl på 11 sekunder.

 

Det andra stora partiet är the Liberal Party, som samarbetar med the National Party i en koalition som kallas just the Coalition. John Howard vann fyra raka val och var premiärminister 1996–2007. Han befann sig i Washington DC morgonen 11 september 2001 och utvecklade ett starkt personligt band med George W. Bush (Australien stödde ”kriget mot terrorismen”).

2007 hade tiden sprungit ifrån Howard när socialdemokraten och exdiplomaten Kevin Rudd vann i ett landslide…

Det här var ett utdrag ur tidskriften Tiden nr 2/2022. Beställ hem tidningen här: https://natverkstan.premium.se/tidskrift/tiden