Idédebatt och analys som förnyar arbetarrörelsens frihets- och jämlikhetssträvan

En köttfri värld - Eric Sundström

Maten borde vara en större politisk fråga. Det menar Eric Sundström som skriver om sin vision och sitt val. Den här texten är publicerad i tidskriften Tiden nr 2, 2022.

 

Jag är 48 år. Om jag blir lika gammal som pappa har jag 13 år kvar. Han fick hjärtinfarkt en julafton och dog i mina armar. Julen år 2035 kommer min yngsta dotter att vara 20 år. Hur mår jag då? Hur mår planeten?

För fyra år sedan blev jag rutinmässigt skickad till företagshälsovården. Jag visste att mina 82 kilo var för många, men blodprovet blev droppen. Om du har för mycket kolesterol och triglycerider i blodet kan det leda till hjärt-kärlsjukdomar. Kolesterol bildas till största del av kroppen själv; triglycerider handlar huvudsakligen om kost. Riktvärdet för triglycerider är 1,7 mmol/L. Jag hade 3,7 – skyhögt över 1,7 – och fick en varningstriangel i journalen.

I samband med varningstriangeln fyllde jag 45. Som fotbollstokig såg jag det som halvtid och läge för utvärdering. Jag började spendera mer tid i mitt fritidshus på Bohus-Malmön, lufsade runt med Ulf Lundells Vardagar och Elizabeth Kolberts Det sjätte utdöendet bland klipporna. Jag hittade en app som berättar vilken fågel det är som sjunger, och kunde inte låta bli att fundera på sambandet mellan människa, djur, natur, havet och klimatförändringarna.

Det finns en rad etiska och moraliska skäl till att vi bör lämna djuren ifred. Jag vill leva mitt liv utan att skapa lidande. Att kunna köpa tre paket bacon för 30 kronor möjliggörs av en industriell köttproduktion där griskultingen skiljs från mamman efter fyra veckor. Därefter lever grisen med tio andra grisar på nio kvadratmeter. Döden kommer efter sex månader medelst koldioxid och uppskuren hals. Och ni vet såklart att grisar är minst lika intelligenta som hundar, blir glada av musik, och har drömmar (inklusive REM-fasen, som vi har).

En stickprovskontroll i Danmark 2019 visade att resistenta bakterier (MRSA) finns i nio av tio danska svinbesättningar. Fast du grillar haloumi? Det får bara göras på Cypern, som använder mest antibiotikainom djurindustrin i EU. Nästan 75 procent av all världens antibiotika används till djur som vi ska äta, och år 2050 spås 10 miljoner människor dö av antibiotikaresistens. Mer än cancer och diabetes ihop.

Jag har varit vegan i snart tre år. Apropå haloumi är den vanligaste frågan: Saknar du inte ost? Men suget försvinner. Och det är inte naturens mening att jag ska göra en hockeytackling på ett nyfött djur och sno det hormonbränsle som ska få en kalv att växa explosionsartat. Hur kon Luma betäcks, kalvar och skiljs från sin kalv skildras i Andrea Arnolds film Cow. Varning för känslor när mammaroll byts mot mjölkproduktion åt dig.

Luma hade säkert uppskattat de nya kostråden från Kanadas hälsodepartement: inga mejeriprodukter, växtbaserat protein, undvik processad mat. Dr Hasan Hutchinson förklarade att Kanada inte längre använder studier betalade av livsmedelsindustrin. Apropå studier borde FN-älskande socialdemokrater notera att en WHO-rapport klargjorde sambandet mellan processat kött och cancer redan 2015.

Går det att älska Bohuslän utan att äta räkor? Ny forskning från LSE visar att skaldjur upplever smärta när de kokas levande. En del fiskarter lever i parrelationer, som vi. Men risken är att livet blir kort. Vi dödar 2,7 biljoner fiskar varje år; fem miljoner i minuten. Den långrev som sätts varje dag i våra hav kan snurras 500 varv runt jorden. Dagens trålar kan svälja 13 jumbojetplan och ödelägger det marina livet på havets botten i en takt som motsvarar 4 316 fotbollsplaner i minuten. Det hotar vår existens, eftersom 93 procent av all koldioxid är lagrad i havet.

Gränsen mellan människa och djur har blivit för tunn. Vi exploaterar natur och djur; resultatet är SARS, MERS, svin- och fågelinfluensa och troligen covid-19. Vi producerar tillräckligt för att nästan kunna föda jordens befolkning två gånger om – men 811 miljoner människor går hungriga. 37 procent av allt spannmål äts av djur inom kött- och mejeriproduktion (i EU är siffran 56 procent). Dessvärre är det ineffektivt. Köttindustrin levererar bara ett par procent av våra kalorier, men upptar 60 procent av jordbruksarealen. Ett kilo kött kräver 15 000 liter vatten.

Våra julbord år 2035 kommer till största del att vara veganska. Vår relation till allt som lever på planeten kräver det. Jag unnar dig smaken av kött, kyckling, fisk – men med tiden kommer ditt protein oftast vara växtbaserat och smaksatt som du föredrar. Växtbaserad kost är självfallet inte klimatneutral, men ungefär 14 gånger bättre än den djurproduktion som står för runt 15 procent av alla växthusgaser.

Jakt och fiske kommer att leva vidare – det är en del av människans historia. Det gav oss mer protein och större hjärnor. Men fler kommer att fundera över djurens rättigheter, precis som Ulf och Inga i Kerstin Ekmans Löpa varg (boken som paret läser är självfallet Det sjätte utdöendet). Med våra stora hjärnor är det vi som måste rädda planeten från det utdöende som vi själva har skapat.

Jag påstår inte att vegansk kost är bättre, jag kan för lite. Men jag besparar livet på 200 djur om året. Min klimatpåverkan är betydligt mindre. Jag är piggare, gladare, sover bättre. Träningen ger resultat. Jag har ett nyväckt intresse för mat som uppskattas av barn, bonusbarn, partner och övrig familj.

Du ska leva ditt liv som du vill. Jag kräver ingenting av dig. Men tack för möjligheten att berätta om mitt val. Jag vet att det är känsligt, men mat borde vara en större politisk fråga. Och nyligen var det dags för rutinkontroll hos företagshälsovården igen. Triglyceriderna har gått ned från 3,7 till 1,45. Jag är 12 kilo lättare. Livet är omöjligt att förutse, men jag hoppas att planeten mår skapligt år 2035. Jag planerar att göra det.

 

Eric Sundström, redaktionsmedlem Tiden