Idédebatt och analys som förnyar arbetarrörelsens frihets- och jämlikhetssträvan

Europas historia skrivs om – igen - Heléne Fritzon

Världens första fossilfria union, där jämställdhet råder och demokratiska rättigheter segrar över auktoritär höger. Heléne Fritzon skissar på sin vision för Europa.

 

Just nu skrivs ett nytt kapitel i Europas historia. Det är åter krig på vår kontinent. Vi lever i brytningstiden mellan det Europa vi lärt känna och kanske tagit för givet och ett nytt Europa, som nu tar form. Om framtiden vet vi inget, men vi kan helt säkert säga att de händelser som just nu samspelar i vår omvärld – Rysslands olagliga krig i Ukraina, den rusande klimatkrisen och en ny auktoritär höger som utmanar demokratiska värderingar – kommer ha stor påverkan på nästa kapitel i Europas historia.

 

Putins fasansfulla krig i Ukraina har förändrat både Europa och världen. Bomber som faller, civila som mördas, kvinnor som våldtas och barn som gråter hjärtskärande. Ofattbara bilder uppdateras hela tiden på våra skärmar och mobiler. Det är både verkligt och overkligt på samma gång. Krigsscenerna påminner oss om de mörkaste stunderna i Europas historia.

 

Min mamma var barn under andra världskriget, när nazisterna ockuperade Danmark och flyglarmen ljöd över Skåne. Jag var barn när Warszawa-pakten invaderade Tjeckoslovakien 1968. Mina äldsta barn var små när krigen i forna Jugoslavien splittrade folk i Europa på 1990-talet. Nu är det mina barnbarn som ställer frågor om kriget i Ukraina. Den 24 februari 2022 öppnades ett nytt tragiskt kapitel i Europas historia…

 

Det här var ett utdrag ur tidskriften Tiden nr 2/2022. Beställ hem tidningen här: https://natverkstan.premium.se/tidskrift/tiden