Idédebatt och analys som förnyar arbetarrörelsens frihets- och jämlikhetssträvan

Rymden berör oss alla, här och nu - Anna Ekström

I förra numret av Tiden ifrågasatte Sebastian Rasmusson om Anna Ekström borde vara rymdminister. Här kommer hennes svar.

 

De senaste veckorna har satelliter försett media och allmänhet med tydliga bilder av ryska fordonskolonner i Ukraina. Satelliter ger oss information om Nordkoreas missilprov eller visar förödelsen efter naturkatastrofer runt om i världen.

 

Med hjälp av satelliter och rymddata kan vi även fördjupa förståelsen av klimatförändringarna och vad vi behöver göra för att ställa om. Rymdsektorn har potential att spela en avgörande roll i att leda klimatomställningen och skapa framtidens jobb i Sverige.

 

Rymden blir snabbt allt viktigare för samhällskritisk infrastruktur och inom miljö- och säkerhetspolitiken. Allt fler aktörer vill använda rymden för olika ändamål, till exempel för att övervaka arbetsmiljön i globala leverantörskedjor, göra rymdväderprognoser eller att se till att pengar betalas ut i rätt ögonblick. Med det ökar också frågan om vem som har makten över rymden i betydelse.

 

Att säkerställa en långsiktig, hållbar och demokratisk användning av och tillgång till rymden är en viktig framtidsfråga. Och för att lyckas med detta – på denna punkt är jag och Sebastian Rasmusson helt eniga – krävs internationellt samarbete, inte minst inom eu…

Det här var ett utdrag ur tidskriften Tiden nr 2/2022. Beställ hem tidningen här: https://natverkstan.premium.se/tidskrift/tiden