Idédebatt och analys som förnyar arbetarrörelsens frihets- och jämlikhetssträvan

De senaste decennierna har auktoritära länder växlat upp sitt internationella arbete. Ledningen för S-studenter har varit på plats i Dominikanska republiken och varnar för att Sverige är på väg att förlora makt.

 

Under blixtar och dunder satt vi i 30 graders värme vid hotellpoolen. Ölen hette El presidente och några dagar innan hade Lula valts till Brasiliens president. De brasilianska ungdoms- och studentpolitikerna var samlingens mittpunkt, alla vill veta ”Hur känns det?” ”Lättade” var deras svar. I ett annat hörn satt den svenska delegationen och önskade sig ett annat valresultat i hemlandet.

 

Den svenska delegationen var på plats i Dominikanska republiken för att delta i Olof Palmes Internationella Centers latinamerikanska program Paola. S-studenters uppgift var att presentera det arbete som förbundet koordinerat under två års tid med sina latinamerikanska systerförbund. Det skulle bli en högtidlig tillställning där den dominikanska regeringen skulle medverka.

 

Att resa till andra sidan jorden för att presentera ett partnershipdokument må vara märkligt. Både ur ett klimatperspektiv men också för att Sverige är ett litet land nära polcirkeln. Men nu när vi är hemma igen inser vi vikten av vårt arbete.

 

Samtalet under blixtarna vid poolen fortsatte långt in på småtimmarna. Mitt under diskussionerna kunde spontant salsadansande bryta ut för att sedan återgå till politiska debatter. Latinamerikas framtida ledare var samlade.

 

Den mest intressanta diskussionen handlade om Ryssland. I Sverige är det knappt någon som inte stöttar Ukraina. Så är inte fallet överallt, och det är inte första gången som S-studenter träffar internationella representanter med liknande hållning till Rysslands invasion. Oftast kommer det från personer vars land har en stark relation med Ryssland. Det kan handla om att stora investeringar har gjorts eller om länderna har goda handelsförbindelser…

Det här var ett utdrag ur tidskriften Tiden nr 4/2022. Beställ hem tidningen här: https://natverkstan.premium.se/tidskrift/tiden