Idédebatt och analys som förnyar arbetarrörelsens frihets- och jämlikhetssträvan

Så gör vi motstånd - Kristina Persdotter
Denna text är publicerad i tidskriften Tiden nr 4/2022.

 

Jag måste erkänna att jag inte såg det komma, och jag är inte ensam om det. De allra flesta av oss är uppväxta på en plats och i en tid där demokratin har varit självklar. Vi har levt i föreställningen att det bara finns en riktning som historien kan röra sig mot; mer liberal demokrati. Timothy Snyder kallar det i sin korta och lättlästa bok Om tyranni (On Tyranny) från 2017 för ofrånkomlighetens politik. Men i vår historielöshet så sänke vi vårt försvar, begränsade vår fantasi och öppnade på så vis vägen för den sortens styre som vi aldrig trodde skulle kunna komma åter.

Vi befinner oss i en ny politisk tid där Sverige utgör en del av en högerpopulistisk och nationalistisk europeisk våg. Sverigedemokraterna är dess banérförare och de konservativa partierna svansar efter.

Vår nya politiska tid kräver något nytt av oss. Den kräver att vi bildar oss i ämnen som vi inte tidigare känt behov av att bilda oss inom, det kräver att vi försvarar värden och institutioner som vi inte tidigare trodde var hotade, och det kräver att vi gör motstånd. Men hur gör man det?

 

Det är här den amerikanska professorn Snyder hjälper till. Han har i sin bok samlat 20 lärdomar för hur vi kan göra motstånd mot ett auktoritärt styre. Han gjorde det i en kontext av att Trump precis blivit vald till president men trots att den är skriven ur en amerikansk verklighet så är den oerhört läsvärd för en svensk…  

 

Det här är en låst artikel. Logga in eller beställ prenumeration för att läsa mer.