Idédebatt och analys som förnyar arbetarrörelsens frihets- och jämlikhetssträvan

Blicken mot Nicaragua - Mathias Tegnér
Denna text är publicerad i tidskriften Tiden nr 4/2022.

I en helt annan tid hjälpte vi socialdemokrater Daniel Ortega till makten. I dag behöver vi stödja en fredlig reformering av ett Nicaragua som helt hålls i en diktators järngrepp. Mathias Tegnér skriver om situationen i landet och mötet med oppositionsledaren Suyén Barahona.

 

13 juni 2021 greps Suyén Barahona av Nicaraguas Policia Nacional. Då var hon den sjunde gripna presidentkandidaten och totalt sett den elfte oppositionsledaren som mist sin frihet inför presidentvalet förra året.

 

Jag minns själv när jag senast träffade Suyén. Det var i Folkets hus i Stockholm på ett möte med Progressive Alliance 2019. När vi samtalade över en kopp kaffe var hon positiv över att hela oppositionen kunnat enas inom ramen för det som kallas Blåvit enighet, Unidad Nacional Azul Y Blanco, även om hon var orolig över det urskillningslösa våld som president Daniel Ortega slagit ned protesterna med 2018. Nu med facit i hand skulle det visa sig bara vara en början.

 

Ortega har som ledare för Sandinisterna gått från en framgångsrik frihetsledare som störtade diktator Somoza 1979 till en blodig diktator. Han har också gått från att vara progressiv i frågor kring kvinnors sexuella och reproduktiva rättigheter till att förena sig med landets katolska kyrka och infört bland världens mest restriktiva lagar gällande abort. I dag är dock situationen tydlig. Daniel Ortega är en av Amerikas mest auktoritära ledare…

 

Det här är en låst artikel. Logga in eller beställ prenumeration för att läsa mer.