Idédebatt och analys som förnyar arbetarrörelsens frihets- och jämlikhetssträvan

En förlorad generation - Lisa Nåbo
Denna text är publicerad i tidskriften Tiden nr 4/2022.

SSU har intervjuat 50 ledare på lokal- och distriktsnivå, genomfört fokusgrupper med unga väljare och djupdykt i SVT:s vallokalsundersökning. Bilden som framträder oroar SSU:s ordförande Lisa Nåbo som presenterar delar av SSU:s valanalys.

 

Att få regera i åtta år. Vilken enorm möjlighet. Tillräckligt länge för att ro stora politiska projekt i hamn, både utredningar och implementering av stora reformer. Det är ofta de tidsperspektiven som behövs för att åstadkomma politisk förändring.

 

Under åtta år hade Sverige socialdemokratiska statsministrar. Det Sverige som väljarna gick till val i var Socialdemokraternas Sverige, och väljarna tyckte inte om vad de vaknade upp till på valdagen. Socialdemokraterna är ett regeringsbärande parti, vår partiledare är statsministerkandidat för alla partier till vänster om Moderaterna. Det går inte att hävda annat än att vi förlorade valet när en majoritet av riksdagen ville ha en annan statsminister.

 

Efter valet inledde ssu en omfattande valanalys. Vi har intervjuat 50 ledare på lokal- och distriktsnivå, genomfört fokusgrupper med unga väljare som valde Moderaterna, Sverigedemokraterna eller Kristdemokraterna och vi har djupdykt i SVT:s vallokalsundersökning. Bilden som framträder oroar mig…

 

Det här är en låst artikel. Logga in eller beställ prenumeration för att läsa mer.