Idédebatt och analys som förnyar arbetarrörelsens frihets- och jämlikhetssträvan

Theranos avslöjar entreprenörens hybris - Malin Malm

Föreställ dig en maskin som kan utföra hundratals tester på en enda droppe blod, helt utan behov av sprutor. Föreställ dig att den skulle kunna användas för att kontinuerligt utvärdera ditt hälsotillstånd, upptäcka fysiska åkommor från första dagen och möjliggöra för din läkare att anpassa medicinering helt enligt dina personliga behov. Lägg till att maskinen är liten nog för en ensam person att bära, och billig nog att ha i varje hem.

Den drömmen hade entreprenören Elizabeth Holmes. I boken ”Bad Blood” och HBO-dokumentären ”Inventor: Out for blood in Silicon Valley” får vi följa när hon som nittonåring hoppar av Stanford University för att grunda Silicon Valley-företaget Theranos. Inspirerad av företagskulturens motton om att ”misslyckas snabbare” och ”vägledas av visioner” samlar hon hundratals miljoner dollar från investerare, bygger ett miljardvärderat bolag och vinner stöd av ett partiöverskridande politiskt etablissemang.

Hon hade bara ett litet problem: maskinen visade sig vara omöjlig att bygga. Det som började som en ungdomlig försäljningspitch växer snart till ett miljardbolag upprätthållet av lögner och överdrivna sanningar.

I både boken och dokumentären framkommer det hur den unga karismatiske entreprenören inte nödvändigtvis är ett ont undantag. I stället framstår hon som den ideala Silicon Valley-entreprenören…