Idédebatt och analys som förnyar arbetarrörelsens frihets- och jämlikhetssträvan

Har vi förlorat de unga - Nils Dahlgren

Socialdemokratin befinner sig i opinionsmässig kris och värst är det bland unga. I dag skulle knappt var femte ung rösta på S och bland unga män är det ännu värre. Varför är det så och vad bör vi göra? Nils Dahlgren, chefredaktör på Frihet skriver.

När Socialdemokraterna går till val står det ”Arbetarepartiet Socialdemokraterna” på valsedlarna. Arbetarepartiet som grundades av arbetare, för arbetare. Men frågan är hur mycket ordet betyder den dagen en majoritet av LO-kollektivet inte längre ser det gamla folkrörelsepartiet som det självklara partiet att lägga sin röst på.

Bland LO-förbundens väljare hade vi år 1994 ett stöd på 70 procent. Under 2000-talet har siffrorna dalat. Flykten från Socialdemokraterna har mestadels skett till Sverigedemokraterna, ett parti som ekonomiskt befinner sig på högerkanten och i grunden driver en politik som inte ligger i linje med LO-kollektivets materiella intressen.

Problemet är inte bara att man tappat röster, Socialdemokraterna har allvarliga problem med att fånga nya. I SCB:s partisympatiundersökning från i våras var det bara 20 procent av unga mellan 18 och 29 som ville lägga sin röst på Socialdemokraterna. Särskilt de unga männen har inte mycket till övers för socialdemokratin, av dem får partiet bara en tredjeplats, långt bakom favoriterna SD och M. Det är siffror som borde väcka större oro i partiorganisationen än vad det i dag gör.

När SD växte var Socialdemokraternas svar att ta konflikten för det mångkulturella samhället. Frammarschen skulle motarbetas med information om hur bra invandringen var och att problemen de lyfte var en svartmålning av Sverige.

Svaren som formulerades grundades främst i en avsky mot SD som politisk kraft. En avsky jag måhända tycker var och är befogad men också en avsky som blev förblindande. Frågan man borde ha ställt sig redan långt innan de fick politikens och medias strålkastarljus över sig är vilken underliggande frustration de spelade på…

Det här var ett utdrag ur tidskriften Tiden nr 3/2021. Beställ hem tidningen och hela texten här: https://natverkstan.premium.se/tidskrift/tiden