Idédebatt och analys som förnyar arbetarrörelsens frihets- och jämlikhetssträvan

”Segerherrarna” - Axel Fjeldavli

I Norge väntar maktskifte. Vad gick Arbeiderpartiet till val på och hur de navigerat för att bli det största partiet i alltmer politiskt fragmenterat Norge? Axel Fjeldavli från norska vänstersmedjan Agenda skriver.

 

Jonas Gahr Støre blir Norges nya statsminister. Det betyder att för första gången på 20 år är både Norge, Sverige, Danmark och Finland styrt av socialdemokrater. Låt oss också nämna Islands vänstersocialistiska Katrín Jakobsdóttir for good measure. I Tyskland ser det ut som om SPD:s Olaf Scholz tar över som förbundskansler efter Angela Merkel. I USA regerar Joe Biden på ett reformerande centrum-vänster-program i Ronald Reagans och Milton Freedmans hemland.

Sammantaget är vi vittnen till inget mindre än ett paradigmskifte i vår del av världen. Vi på vänstersidan är duktiga på självkritik och att alltid se problem – men notera: 2020-talet kan snabbt bli omtalat som det mest socialdemokratiska på länge.

Ett mer politiskt fragmenterat Norge

I en känd sketch från 90-talsprogrammet Åpen Post på nrk görs det narr av det danska partisystemet. Så många partier! En okänd vana för norrmännen den gången. Inte bara har vi partier som Liberala Venstre och Socialliberala Radikale Venstre. Sketchen tar det ett steg till: ”Ydderste Vænstre Folkeparti, Lille Venstre, Knødd-Venstre, Samlede Lilleput-Venstre, Frie Venstre, Teenager Liberale, Puberty Liberale, De lille grønne, Kristelig Computer-liste, Småfascistenes skruke-liste” och så fortsätter det.

Det är så klart en stor portion nonsens, men det sätter likaväl fingret på ett helt verkligt och viktigt faktum. Inte bara i Danmark, men i hela vårt hörn av världen: Politiken blir stadigt alltmer fragmenterad. Debatterna tar sin utgångspunkt i olika ideologiska skolor. Vi förhåller oss till fler olika medier. Vi bor mer segregerat och klyftorna ökar. Det präglar de politiska systemen i länder med lägre spärrar för att ta sig in i parlamentet – som i Danmark. Partierna blir allt fler.

Men detta präglar också Norge. Valet 2021 gav det mest fragmenterade Stortinget någonsin…