Idédebatt och analys som förnyar arbetarrörelsens frihets- och jämlikhetssträvan

Min livsstil är inte politik - Elsa Alm

Alla vill omge sig med unga och framgångsrika personer som sysslar med självförverkligande. Själv har jag svårt för dem. Inte för att jag inte unnar dem framgången. Det gör jag. Jag hatar bara livsstilen.

Vi lever i ett samhälle som har blivit besatt av att signalera godhet. Alla vill göra medvetna val, posera med rätt budskap och tatuera in venusmärket på armen. Men ingen vill betala för en taxi med kollektivavtal, ingen vill avstå från att dra en lina på den där festen (och därmed låta bli att finansiera gängkrigen i förorten) eller för all del: hämta sin jävla take away-mat i stället för att beställa uber eats och finansiera ett modernt slavarbete. Alla vill vara duktiga – så länge det inte innebär att man behöver lyfta ett finger för någon annan eller betala lite mer.

I takt med att politik har reducerats till en fråga om livsstil har skam blivit ett politiskt verktyg. Vi som konsumenter ska skämmas om vi flyger, handlar fast fashion eller äter kött. Eller för all del: lyssnar på fel musik, säger fel ord i fel sammanhang eller kollar på realityprogram som är byggda på förnedring. Skam har blivit ett sätt för upplysta makthavare att förändra befolkningen – i stället för att förändra samhället.

Dessutom ska vi skylla oss själva om vi väljer fel skola, karriär eller bostad. Vi blir varnade för att den sociala rörligheten minskar, det blir allt svårare att göra klassresor. Men de som inte vill bli akademiker, ska de skylla sig själva? Om de sliter ut sig, i värsta fall dör genom arbetsrelaterad dödlighet som skördar liv i Sverige årligen, blir nedbrutna psykiskt eller fysiskt? De hade ju ett val, inte sant?

70-talsfeministerna brukade skandera att det privata är politiskt. Och de har rätt i att våra normer, ideal och val påverkas av politik. Det är politiskt att kvinnor plockar ut fler föräldradagar och därmed får sämre löneutveckling och lägre pension. Men bara för att våra val påverkas av politik betyder det inte att själva väljandet är politik…

Det här var ett utdrag ur tidskriften Tiden nr 2/2021. Beställ hem tidningen här och läs hela texten: https://natverkstan.premium.se/tidskrift/tiden