Idédebatt och analys som förnyar arbetarrörelsens frihets- och jämlikhetssträvan

Kommunpartiet måste återupplivas - Jonas Nygren

När socialdemokratin är som starkast kryllar vi av ivriga lokalpolitiker. Jonas Nygren, tidigare kommunstyrelsens ordförande i Sundbyberg, efterfrågar fler visioner och mera handlingskraft från våra kommunpolitiker.

 

På torget i Hallstahammar finns resterna av det som en gång i tiden var världens största, och antagligen enda, trästaty av Kalle Västman. Den elva meter höga statyn invigdes under pompa och ståt 1994, och var ett av många initiativ för att sätta Hallstahammar på kartan och ta kommunen ur krisen.

Förutom en staty, för övrigt misstänkt lik stadens stolthet Tore Skogman, skulle Sveriges motsvarighet till Hollywood byggas, kallat Hollyhammar. Under några år spelade TV3 in sin dagliga såpa Vänner och fiender i det gamla industriområdets lokaler. Som pricken över i försökte Hallstahammar även etablera sig som Sveriges Monte Carlo, med en Formel 1-bana ute i de mörka västmanländska skogarna.

Om Hallstahammar hamnade på kartan, som uttrycket brukar säga, kan man tvista om. Kalle Västman-statyn fick rötangrepp och sågades ner i början på 2000-talet, äventyret med Hollyhammar tog slut och fastigheten såldes 2012. Om allt detta kan man se i Bo Sjökvists dokumentär Jätten från Hallstahammar som finns på SVT Play.

Nog kan man skratta åt alla visionära kommunpolitiker och kommunalråd, sådan som jag själv kanske var, med ambitionen att sätta sin kommun på kartan. Det lokala sockenljuset som trots olika förutsättningar fokuserade på det som var möjligt.

Själv hann jag under mina år bli uppvaktad om alltifrån en ny fotbollsarena för AIK (vilket skulle bli länets tredje storarena, när redan två ansågs vara för mycket), nytt huvudkontor för en av Sveriges största banker, förslag om världens längsta skidtunnel och en idé om att bygga norra Europas största (antagligen enda) innedinousariepark i naturreservatet Kymlinge. Och nog var många av idéerna lockande, allt som innehåller ordet världen eller norra Europa kombinerat med första, största eller längsta är ett första steg mot att just din kommun hamnar på kartan.

Men frågan är om inte motsatsen är värre. Politiker som ser sig som förvaltare och riskminimerare. Som ser kommunen och det offentliga som ett hinder, inte en förutsättning, för utveckling. Som blint litar på privata initiativ och tror att utveckling bäst drivs av andra. Som boende i Stockholm stad drabbas jag i dag av visionslösheten som präglar huvudstadens ledarskap. Vad är det man vill förutom att behålla makten? Vilka idéer för utveckling och framtidssatsningar finns? Vad vill man att Stockholm ska vara i framtiden? Var är de innovativa spännande idéerna?

Det här var ett utdrag ur tidskriften Tiden nr 2/2021. Beställ hem tidningen här och läs hela texten: https://natverkstan.premium.se/tidskrift/tiden