Idédebatt och analys som förnyar arbetarrörelsens frihets- och jämlikhetssträvan

Är vi redo för ett propagandakrig? - Felix Lundqvist

Två århundraden efter Napoleons död ekar resterna av den brittiska krigspropagandan kvar när vi tänker på den franska kejsaren som en kort man med storhetsvansinne. Sanningen var att Napoleon inte alls var kort för sin tid, men de brittiska lögnerna och karikatyrerna fick fäste. Genom historien har propagandan spelat en stor roll i att demonisera etniciteter och religiösa grupper, inte minst judarna under andra världskriget. Propagandan har också spelat en roll i att vända befolkningar mot sina egna länder, något som än i dag återfinns i ryssarnas rekryterande av högerextrema aktörer i väst.

I en digital era har metoderna utvecklats och verktygen blivit fler. I dag är sociala medier samlingspunkten för den moderna propagandaföringen. Syftet är att underminera förtroendet för våra institutioner, påverka den demokratiska processen och att ställa allierade länder mot varandra. Det är därför ett land som Sverige, som värnar internationella samarbeten och mänskliga rättigheter, blir ett offer i de auktoritära stormakternas påverkansförsök.

På bara fyra månader har antalet desinformationsfall vuxit dramatiskt i och med utbrottet av covid-19 i Wuhanprovinsen i Kina. Situationen har utnyttjats av propagandakanaler såsom ryska Russia Today och Sputnik samt kinesiska cgtn, men också av privatpersoner som vill kapitalisera på människors rädsla. Det handlar inte bara om att stärka bilden av sitt eget land eller framställa det västerländska ledarskapet som svagt. Motivet är att förgifta kunskapen och tilliten till våra myndigheter och vår forskning.

Varje vecka ökar dessutom antalet desinformationsfall enligt EU:s desinformationsenhet EU vs Disinfo med i genomsnitt 60 nya fall. Av alla de 8000 fall som myndigheten registrerat handlar 21,5 procent av dessa om coronaviruset ofta i form av konspirationsteorier, alternativmedicin och vaccinmotstånd som sprids av bland annat bot-konton och högerextrema aktörer.

I kristider har vi ett särskilt ansvar att hålla ihop nationen. Det är inte bara ett uppdrag för den regering som leder riket, utan även för oppositionen och för oss vanliga medborgare. Detta ansvar gäller likväl i frågan om vad och hur vi agerar på nätet och i sammanhang där vi syns offentligt…

 

Hela texten finns att läsa i tidningen. Teckna en årsprenumeration för endast 199kr här och få hem tidningen!