Idédebatt och analys som förnyar arbetarrörelsens frihets- och jämlikhetssträvan

Vi glömde vilka vi är till för - Lisa Nåbo & Diyar Cicek

Männen inom LO-kollektivet måste hitta hem igen och det är vår uppgift att göra det enkelt för dem. SSU, som lyckats värva 5000 nya medlemmar under hösten, varnar för socialdemokratins vilsna jakt efter stöd hos den övre medelklassen i storstaden.

 

Som nyvald SSU-ledning fanns det inte brist på stora utmaningar att ta sig an. Våra inkomstkällor har sinat rejält jämfört med hur det var för tio år sedan. Medlemssiffrorna såg väldigt dystra ut sedan pandemin helt slog ut möjligheten att möta unga på skolor. Engagemangsnivån i förbundet låg i botten efter ett år av enbart zoom-möten. Stödet för partiet bland förstagångsväljare parkerade sig på oroväckande låga nivåer efter två år med januariavtalet. Än värre såg det ut hos de unga arbetarkillarna som nästan helt övergivit socialdemokratin.

 

Vart är vi på väg egentligen?

 

I det läget bestämde vi oss för att inte tycka synd om oss själva. Att leda SSU ger möjligheter som få unga med intresse för politik ens kan drömma om. Det är även ett ansvar som förpliktigar. Vi måste göra vårt allra bästa för att vända trenden, det har vi lovat våra medlemmar.

 

Så vi satte i gång omedelbart. Vi har åkt på en kampanjturné för att värva nya medlemmar och bjuda in dem till aktiviteter. Under hösten har förbundsledningen besökt alla 26 SSU-distrikt. SSU har växt med mer än 5000 medlemmar det senaste halvåret. Det betyder att vi har vänt trenden med vikande medlemssiffror under pandemin. Vi kommer dessutom med all sannolikhet att ha växt tillräckligt mycket under året för att gå om Moderata ungdomsförbundets medlemsantal. SSU är nu återigen Sveriges största politiska ungdomsförbund!

 

Hur har vi kunnat värva så många på så kort tid? Det viktigaste har varit att prioritera de unga vi vill företräda. Att finnas ute på gymnasieskolor för att prata om vår värdegrund och den politik vi driver för att förbättra livet för unga. Vi har särskilt prioriterat att nå ut till unga på gymnasieskolor med praktiska program. SSU är LO:s ungdomsförbund och vi ska göra vår del i att organisera unga arbetare. Vi måste även få höra hur de ser på samhällsutvecklingen och kunna svara på deras oro för framtiden. Finnas där för att tala om vikten av facklig organisering, facklig-politisk samverkan och schyssta löner och villkor.

 

 

Det är mer vanligt att vi får frågor om omfattningen på asylinvandringen, problemen med arbetskraftsinvandringen och oron för gängkriminalitet när vi pratar med unga män. Det är inte SSU:s hemmaplan och kan förklara varför ssu prioriterat de högskoleförberedande gymnasieskolorna. Men när vi förklarar vår politik med deras språk och visar att vi delar deras oro är de allra flesta förstående. Det vi har sett är att många väljer att ta ställning. De går med i SSU eftersom de förstår att vi värnar deras intressen och styrkan i att vi är många…

 

Det här var ett utdrag ur tidskriften Tiden nr 4/2021. Beställ hem tidningen och hela texten här: https://natverkstan.premium.se/tidskrift/tiden