Idédebatt och analys som förnyar arbetarrörelsens frihets- och jämlikhetssträvan

Grums visar vägen - Jimmy Sand

När Joakim Lamotte via SVT:s Uppdrag granskning sände Att leva och dö i Grums väcktes lokalbefolkningens vrede. Socialdemokraterna som hade förändrat sin organisation och kommunikation stod redo att ta vara på ilskan. Jimmy Sand berättar om kommunen där S styr med egen majoritet och om en lokalorganisation som andra kan lära av.

 

Grums är en av de allt färre kommuner i landet där Socialdemokraterna alltid har styrt, dessutom med egen majoritet. Senast fick vi 56 procent i kommunvalet, vilket var en uppgång på 5 procentenheter sedan 2014, medan 41,2 procent av de röstberättigade i kommunen röstade på oss i riksdagsvalet.

 

Med en sådan styrkeposition är det lätt att luta sig tillbaka, bli förnöjd. Ändå har Socialdemokraterna i Grums genomgått en vitalisering de senaste två mandatperioderna. Det märks i sociala medier, särskilt på Facebook, och när man pratar med folk som bor där.

 

Som född och uppvuxen i Grums, men utflyttad sedan tjugo år, har jag fascinerats av en utveckling jag följt halvt på håll – både för kommunen som sådan, och för partiet lokalt. Så jag tog tåget hem till mina föräldrar och fick möjligheten att prata med tre ledande företrädare: Malin Hagström, som nu är kommunstyrelsens ordförande (KSO) men tidigare var ordförande i arbetarekommunen, hennes efterträdare Erivan Waysi och tidigare KSO Leif Haraldsson som lämnade sin post förra året.

 

De berättar om ett lagarbete, där partiet genom gemensamma ansträngningar och en tydlig rollfördelning förmådde dra nytta av ett antal lyckliga omständigheter som sammanföll. De själva kom in med ett starkt engagemang ungefär samtidigt. Partidistriktet i Värmland hade fått en ny försteombudsman, Nina Höijer, som var en stark drivkraft för utveckling och ökat samarbete. Samtidigt fanns det en önskan hos många i den lokala partiorganisationen att få saker gjorda…

 

Det här var ett utdrag ur tidskriften Tiden nr 4/2021. Beställ hem tidningen och hela texten här: https://natverkstan.premium.se/tidskrift/tiden