Idédebatt och analys som förnyar arbetarrörelsens frihets- och jämlikhetssträvan

Intresset ljuger aldrig - Payam Moula

”Jag vet att en röst på Sverigedemokraterna innebär att jag kommer få en sämre pension. Jag vet att det blir mindre pengar till sjukvården och äldreomsorgen. Jag vet att livet skulle bli tuffare för mig och min familj. Men jag röstar på dem ändå, på grund av deras värderingar.”

När hörde du senast en SD-väljare resonera så? Förmodligen aldrig, och anledningen är enkel. Precis som många andra väljare så drivs de av det kollektiva egenintresset.

 

De senaste åren har det pågått en något märklig debatt inom den svenska socialdemokratin och internationella vänstern. Väljarnas partival har blivit ett mystiskt pussel, en chifferkod att knäcka, med avancerade formler och kontraintuitiva metoder. En populär måltavla är sociala medier. Om inte Facebooks eller YouTubes algoritmer premierade innehåll med starka reaktioner (varför nu det skulle vara ”höger”) så skulle de svenska väljarna inte bli lika lurade. I USA ska det främst vara Fox News eller Donald Trumps lögner i kombination med algoritmerna som får många att rösta höger och emot sina materiella intressen.

 

Men tänk om väljarnas politiska uppfattningar inte är särskilt mystiska. Tänk om det är så enkelt att väljare röstar på de partier som de tror är bäst på att gynna deras materiella intressen och ställning i samhället? Kanske förklarar det varför så många i Sverige röstat på Socialdemokraterna under föregående decennier. Kanske förklarar det varför vissa lämnade S för Nya Moderaterna; de skulle trots allt få både mer i plånboken och effektivare välfärd. Kanske gick de från Reinfeldts parti till Åkessons för att han utlovat högre pensioner och mer välfärd genom att stoppa invandringen. Kanske röstade amerikanerna på Obama för att han lovade fler amerikaner sjukvård till överkomligt pris och kanske valdes Trump då många kände att han stod upp för deras intressen. Kanske är Tony Blair fortfarande den enda sossen på snart 50 år som lyckats vinna val i Storbritannien för att han fick en majoritet att tro på att han var bäst för just dem.

 

Vi lever i en era där politik handlar om värderingar. Och är det något i vår tid som är mystiskt så är det kanske just dessa värderingar. Få tycks veta hur de uppstår eller var de kommer ifrån, men det är viktigt att vi ”står upp” för dem, och de avgör tydligen val. Tidigare förstod arbetarrörelsen att värderingar uppstår ur människors materiella förhållanden och intressen. Efter andra världskriget gjorde vi jobbet med historiematerialismen som grund. Kampen mot fascismen skulle vinnas genom ökad levnadsstandard och rättvis fördelning, inte med värderingar frikopplade från det materiella.

 

Ska vi på allvar vinna nästa val, vilket inte är samma sak som att undvika att förlora, så måste Socialdemokraterna på allvar visa vilka partiet är till för. Vi måste driva politiska förslag som övertygar en majoritet av befolkningen om det enkla budskapet: ”Socialdemokraterna är till för dig”.

 

Payam Moula, chefredaktör Tiden