I Italien lyckades fullblodspolitikern men outsidern Giorgia Meloni vinna valet. Kommer hon att bli ett skyltfönster för högerkonservativa nationalister i Europa? Matilda Malmquist Glas skriver.
Italienarna har gått till val, igen, och regeringen som nu tillträder kommer att bli den sjuttionde i ordningen sedan andra världskrigets slut. Sedan dess har italienarna bytt regering i snitt var trettonde månad. Giorgia Melonis parti Fratelli d’Italia (Italiens bröder) blev klart störst och samlar tillsammans med högerpartierna Lega och Forza Italia en majoritet i parlamenten. Nu väntar den mest högerkonservativa regeringen sedan Mussolinis dagar.
Den tillträdande italienska premiärministern är en målmedveten politiker som varit politiskt aktiv sedan 15-årsåldern. Ända sedan studenttiden har Meloni tillsammans med några förtrogna anhängare haft en långsiktig strävan – att föra det delade landet högerut och väcka liv i en nygammal nationalism. Hon var den första kvinnan på posten som ordförande för studentförbundet till Alleanza Nazionale, ett parti med rötterna i det gamla fascistpartiet.
Meloni var också ungdomsminister i Berlusconis regering och har ställt upp i ett flertal val, men har fram tills nu nästan alltid förlorat – till exempel förlorade hon kampen om att bli Roms borgmästare 2016. Vi talar med andra ord om en fullblodspolitiker som under lång tid sökt maktens inre rum.
Under den senaste mandatperioden var Italiens bröder det enda parti som stod utanför samlingsregeringen som bildats i kölvattnet av den kris som uppstått under pandemin. En gynnsam position som till slut gav Meloni nycklarna till det italienska premiärministerpalatset, Palazzo Chigi.
Melonis bas är arbetarväljarna. Akademiker och tjänstemän valde framför allt att rösta på det socialdemokratiska partiet, Partito Democratico. Trenden, att progressiva krafter numera främst vinner mark hos högutbildade i storstäderna, är knappast unik och finns även i Sverige. Konflikten mellan arbete och kapital hamnar ständigt i skuggan av konflikten mellan vi och dom…
Det här är en låst artikel. Logga in eller beställ prenumeration för att läsa mer.