Idédebatt och analys som förnyar arbetarrörelsens frihets- och jämlikhetssträvan

Socialistisk självhjälp för männen - Tobias Sundin

De unga männen ratade socialdemokratin i år. Varför? Tobias Sundin skriver om självhjälp som kultur och eget ansvar. Om varför socialdemokratin måste återerövra idén om det goda livet samtidigt som man bejakar en materiell samhällsanalys.

 

Ack du unge man! Varför är du inte socialdemokrat?

Om det är något som socialdemokratin måste fundera ordentligt på i ljuset av det senaste valresultatet så är det ovanstående fråga. I det senaste skolvalet var Moderaterna största parti och Sverigedemokraterna hade en klar andraplats. Går man till Ungdomsbarometerns rapport från 2022 görs det tydligt att särskilt männen lutar åt höger, rent ideologiskt. De vill i mycket högre grad än kvinnorna minska invandringen, sänka skatterna och feminister är de verkligen inte!

 

Det finns självklart påtagliga materiella förklaringar till det här. Det är inte så konstigt att gruppen unga män i bruksort inte ser det som i sitt intresse att deras skattepengar går till feministiska internutbildningar. Särskilt inte i tider av stigande bränslepriser. Det sägs ibland att vänstern måste prata mer om klass och mindre om mjuka värden och identitetspolitik, saker som i hög grad är livsstilsmarkörer för den övre medelklassen. Det har blivit trendigt med materiell analys. Något som i min mening är både gott och nödvändigt. Samtidigt är det viktigt att inte glömma att väljaren röstar inte bara med magen utan också med själen. Kultur och livsstilsfrågor är alltjämt viktiga för människor. Vad är det då som särskiljer unga män kulturellt i dag?

 

Det här var ett utdrag ur tidskriften Tiden nr 3/2022. Beställ hem tidningen här för hela texten: https://natverkstan.premium.se/tidskrift/tiden