Idédebatt och analys som förnyar arbetarrörelsens frihets- och jämlikhetssträvan

Förtjänade vi att vinna valet? - Payam Moula

Magdalena Andersson gjorde ett bra val men arbetarrörelsen gjorde det inte. Det menar chefredaktör Payam Moula som hittar orsaken till valförlusten i åtta otillfredsställande regeringsår och brist på samhällsanalys.

 

P.O. Enquist har sagt att Tage Erlander skapade världens mest anständiga samhälle. Inte socialdemokratin. Det ligger någonting i det. Men trots Erlanders insatser så har Olof Palme varit den stora stjärnan för många. När Mona Sahlin säger att hon gick med i Olof Palme, inte Socialdemokraterna, är hon inte ensam.

 

Palme hade en intellektuell kapacitet i kombination med en retorisk förmåga som vi kanske aldrig mer kommer få se i svensk politik. Ingen talade som Palme. Ingen kunde väcka känslor som Palme. Och kanske hade ingen samma passion som Palme.

 

Hans begåvning gick naturligtvis inte Erlander förbi som tidigt plockade in honom till sin sida. Många gånger tycks Erlander ha skattat Palme som en större förmåga än sig själv. Men frågan är om inte föregångarens begåvning var större, eller åtminstone mer passande för en politiker.

 

Det är i efterhand smått ofattbart att en och samma person under 23 år fick folkets stöd att regera landet. Han fick även något så ovanligt som ett lyckligt slut på sin tid som politiker när varannan svensk lade sin röst på Socialdemokraterna i hans sista val…

 

Det här var ett utdrag ur tidskriften Tiden nr 3/2022. Beställ hem tidningen här: https://natverkstan.premium.se/tidskrift/tiden