Idédebatt och analys som förnyar arbetarrörelsens frihets- och jämlikhetssträvan

Hopp och förtvivlan i brasilianska valet - Barbara Magalhães Teixeira
Denna text är publicerad i tidskriften Tiden nr 3/2022.

Resultatet från den första valomgången blev inte alls den seger som vänstern hoppats på. Men hoppet inför andra valomgången lever. Barbara Magalhães Teixeira är på plats i Brasilien och rapporterar om ödesvalet.

 

Under veckorna fram till den första valomgången i Brasilien, den 2 oktober, fanns en allmän känsla av hopp och förväntan inför att Lula skulle vinna en direkt seger över Bolsonaro. Undersökningarna de föregående veckorna hade visat en stadig ökning för Lula med ett stöd runt 49 procent och en stagnation för Bolsonaro runt 38 procent. Andra kandidater som hade försökt skapa ”en tredje väg” bort från Lula eller Bolsonaro låg långt efter med runt 7 procent och 5 procent.

 

Efter fyra år av korruptionsskandaler, djup social och ekonomisk kris, återkomst av extrem fattigdom, hunger och den förödande effekten av covid-19 i landet, så var vänstern och progressiva sidor av det politiska spektrumet övertygade om en tuff men lovande seger för Lula i första omgången.

 

Samtidigt fanns en rädsla inför att offentligt ta ställning mot Bolsonaro, efter flera fall av våldsamma attacker och till och med dödsfall som främjats av Bolsonaroanhängare. I min valkrets, ett traditionellt kvarter i utkanten av Belo Horizonte – en av de största städerna i Brasilien med fem miljoner invånare – var Bolsonaroanhängare inte blyga med att visa upp sin politiska tillhörighet genom att klä sig från topp till tå i gult och grönt, de brasilianska färgerna. I gengäld var det få av Lulas anhängare som öppet bar rött (färgerna från Arbetarpartiet PT) eller som visade stöd för ett progressivt alternativ mot Bolsonaro.

 

Under den mer än en och en halv timme som jag tillbringade i kön för att rösta, mötte jag ständigt blicken hos andra unga kvinnor och log när de bar ett klistermärke med hbtqia+-färger, med ursprungsbefolkningens motståndsmotiv eller med Lulas ansikte. Vi gjorde vad vi kunde för att finna tröst och för att signalera att en tyst men kraftfull förändring var på väg senare samma kväll…

 

Det här är en låst artikel. Logga in eller beställ prenumeration för att läsa mer.