Med ett stöd på 16 procent gjorde socialdemokratin ett rekorddåligt val bland unga. Elsa Alm reflekterar över varför.
Den 10 september är det sorg i luften. På tåget hem till Göteborg ser jag tomma och nedslagna blickar. På sociala medier kan man läsa vittnesmål om rasism. De höger-extrema har flyttat fram sina positioner och Sverigedemokraterna kan utropa sig till valets enda segrare. Hur kunde det gå så långt?
Jag har ofta hört äldre generationer sätta sitt hopp till min. Vi har kallats generation Greta och många har misstagit oss för att vara woke, trots att många trendmätningar faktiskt länge visat på motsatsen. Därför blir det nästan skrattretande när förvåningen sprider ut sig över hur unga röstat. Bland de unga väljarna får M+SD nästan egen majoritet. S hamnar på historiskt svaga 16 procent. Det har sina förklaringar.
Samhället har en skuld till de unga efter pandemin. De unga fick se sina gymnasieskolor stänga och endast träffa vänner på zoom. Nattklubbarna bommade igen, alkohol slutade säljas klockan 20:00 och idrott- och kulturlivet slaktades. I stället för att korttidspermitteras som de grupper som har en fast anställning på arbetsmarknaden, fick man i stället gå på dagen när det kom nya restriktioner. Mina vänner som jobbar i besöksnäringen blev av med sina jobb och tvingades flytta hem till sina föräldrar. Trots att unga löpte en ganska liten risk för att drabbas av allvarliga komplikationer av coronan så tog man ett stort ansvar. I stället för att mötas med sympati och förståelse kallades det till presskonferenser där unga uppmanades att skärpa sig.
Det går inte heller att bortse ifrån att unga röstar efter kön. Killar är höger i betydligt högre utsträckning än tjejer. Det är inte konstigt att killarna i en post woke-generation försöker stärka sin position efter att faktiskt ha blivit negligerade i samhällsdebatten i ett antal år….
Det här är en låst artikel. Logga in eller beställ prenumeration för att läsa mer.