Idédebatt och analys som förnyar arbetarrörelsens frihets- och jämlikhetssträvan

Framgångsreceptet ligger fast - Payam Moula
Denna text är publicerad i tidskriften Tiden nr 3/2022.

I Borgholm ökar S för fjärde valet i rad och når 43,3 procent i stöd. Chefredaktör Payam Moula intervjuar kommunalrådet Ilko Corkovic och skriver om vad som gör lokalpolitiker framgångsrika.

 

 

Lundegård Camping, stuga nummer 110. Efter tre dagar i Ystad hamnade Ilko Corkovic, hans fru och dotter på en camping i Borgholm. Men resan dit hade inte varit lätt.

 

Som 17-åring förlorade Ilko sin pappa i cancer. Därmed försvann den stora förebilden. Men även drömmen om att plugga vidare efter gymnasiet gick förlorad. För även om viljan till studier fanns, och höga betygen, så saknades andra förutsättningar. Familjen bodde då i Banja Luka i Bosnien och mamman var hemmafru. När pappan gick bort så föll ett ansvar på Ilko att försörja familjen. Därför blev det jobb inom plastindustrin i stället för studier.

Sedan kom kriget.

Relativt nygift och med en nyfödd dotter blev situationen ohållbar. Familjen flydde därför till Sverige i december 1992 och hamnade slutligen i Borgholm. När jag en tidig morgon i oktober ringer upp Ilko för ett samtal minns han den första tiden i Sverige väl.

 

– På campingen i Borgholm var vi många, 500–600 flyktingar från Bosnien. Och då kunde jag ju ingen svenska, inte heller någon engelska, så jag ville lära mig svenska direkt. Efter en vecka fick jag tag i ett lexikon och övade ofta….

 

Det här är en låst artikel. Logga in eller beställ prenumeration för att läsa mer.