Idédebatt och analys som förnyar arbetarrörelsens frihets- och jämlikhetssträvan

Framgångsreceptet ligger fast - Payam Moula

I Borgholm ökar S för fjärde valet i rad och når 43,3 procent i stöd. Chefredaktör Payam Moula intervjuar kommunalrådet Ilko Corkovic och skriver om vad som gör lokalpolitiker framgångsrika.

 

 

Lundegård Camping, stuga nummer 110. Efter tre dagar i Ystad hamnade Ilko Corkovic, hans fru och dotter på en camping i Borgholm. Men resan dit hade inte varit lätt.

 

Som 17-åring förlorade Ilko sin pappa i cancer. Därmed försvann den stora förebilden. Men även drömmen om att plugga vidare efter gymnasiet gick förlorad. För även om viljan till studier fanns, och höga betygen, så saknades andra förutsättningar. Familjen bodde då i Banja Luka i Bosnien och mamman var hemmafru. När pappan gick bort så föll ett ansvar på Ilko att försörja familjen. Därför blev det jobb inom plastindustrin i stället för studier.

Sedan kom kriget.

 

Relativt nygift och med en nyfödd dotter blev situationen ohållbar. Familjen flydde därför till Sverige i december 1992 och hamnade slutligen i Borgholm. När jag en tidig morgon i oktober ringer upp Ilko för ett samtal minns han den första tiden i Sverige väl.

 

– På campingen i Borgholm var vi många, 500–600 flyktingar från Bosnien. Och då kunde jag ju ingen svenska, inte heller någon engelska, så jag ville lära mig svenska direkt. Efter en vecka fick jag tag i ett lexikon och övade ofta.

 

På campingen bodde familjen i 14 månader. Trots goda betyg från gymnasiet i Bosnien var Ilko tvungen att läsa flera ämnen för att få högskolebehörighet i Sverige, inte minst svenska och engelska. Så studierna tog fart. Först på gymnasienivå och sedan vidare på högskola. Det blev både kandidat- och magisterexamen i företagsekonomi från Kalmar högskola. Sedan jobb på Skatteverket i 14 år. Något han tror rustade honom för livet som politiker.

– Skatteverket har lärt mig mycket, om hur man hanterar människor. Jag blev en ”myndighetsmänniska” och fick en skola för livet…

 

Det här var ett utdrag ur tidskriften Tiden nr 3/2022. Beställ hem tidningen här: https://natverkstan.premium.se/tidskrift/tiden