Idédebatt och analys som förnyar arbetarrörelsens frihets- och jämlikhetssträvan

Arbetarrörelsen som huvudfoting - Eric Sundström
Denna text är publicerad i tidskriften Tiden nr 3/2022.

Under valrörelsen lämnade Eric Sundström LO-borgen för valarbete i ett LO-distrikt. Han upptäckte en arbetarrörelse med stort huvud men små ben.

 

”Winners do. Losers meet.” Citatet kommer från Bill Clintons valkampanj 1992 och ekade i mitt huvud på tjänsterummet i LO-borgen under våren. Valrörelsen var i antågande, och höga väggar kan hålla människor inne och verkligheten ute. Därför kom jag med ett förslag: Skulle det vara möjligt att lämna borgen för arbete med den fackliga valrörelsen i ett LO-distrikt? Resultatet blev två veckor på LO-distriktet i Väst, med bas vid Järntorget i Göteborg. Och jag kan bjuda på sammanfattningen redan nu: Jag lämnade LO-borgen och upptäckte en huvudfoting.

 

Arbetarrörelsens centrala kanslier i Stockholm är alltjämt stora. I området från Kommunals och Byggnads kontor vid Odenplan, förbi Sveavägen 68 och LO-borgen bort till S-riksdagsgruppen vid Riddarhustorget, återfinns flera hundra personer. I förhållande till kroppen är huvudet tungt och oftast klokt.

 

Huvudfotingens mellanstora kropp är den regionala nivån. I mitt fall är det bara att hålla upp händerna och erkänna att jag nu har insett hur få personer får väldigt mycket gjort. På ett möte med det regionala Kompetensrådet såg jag hur LO-distriktets chef höll i taktpinnen, och modet växte. Jag ställde en fråga om Volvos nya batterifabrik – har de tänkt på den kompetens som krävs?

 

Deltagare från lo och tjänstemannafack, Svenskt Näringsliv och Business Region Göteborg, Västsvenska Handelskammaren och Göteborgs stad, Chalmers och Göteborgs universitet vände sig mot stockholmaren och förklarade att allt var under kontroll. Det blåste en vind av det mest positiva med Göteborgsandan genom rummet, och trots att vi var på Chalmers saknade stolen tyvärr en funktion som möjliggjorde ett försvinnande genom golvet. 

 

Jag har blivit ödmjuk inför det arbete som görs för att LOO ska fungera som ett regionalt paraply, och all kunskap som samlas och sprids. Under ett möte med LO-distriktets arbetsmarknadskommitté fick jag dels höra om nya EU-projekt, dels om hur en orderbok som alltid är knökfull med beställningar på spabad saknade en endaste order. Där och då insåg jag vad energipriserna skulle betyda för valrörelsens slutspurt, samtidigt som jag blev påmind om hur den nationella nivån ofta rundas i regionernas Europa…

 

 

Det här är en låst artikel. Logga in eller beställ prenumeration för att läsa mer.