Idédebatt och analys som förnyar arbetarrörelsens frihets- och jämlikhetssträvan

Arbetarrörelsen som huvudfoting - Eric Sundström

Under valrörelsen lämnade Eric Sundström LO-borgen för valarbete i ett LO-distrikt. Han upptäckte en arbetarrörelse med stort huvud men små ben.

”Winners do. Losers meet.” Citatet kommer från Bill Clintons valkampanj 1992 och ekade i mitt huvud på tjänsterummet i LO-borgen under våren. Valrörelsen var i antågande, och höga väggar kan hålla människor inne och verkligheten ute. Därför kom jag med ett förslag: Skulle det vara möjligt att lämna borgen för arbete med den fackliga valrörelsen i ett LO-distrikt? Resultatet blev två veckor på LO-distriktet i Väst, med bas vid Järntorget i Göteborg. Och jag kan bjuda på sammanfattningen redan nu: Jag lämnade LO-borgen och upptäckte en huvudfoting.

Arbetarrörelsens centrala kanslier i Stockholm är alltjämt stora. I området från Kommunals och Byggnads kontor vid Odenplan, förbi Sveavägen 68 och LO-borgen bort till S-riksdagsgruppen vid Riddarhustorget, återfinns flera hundra personer. I förhållande till kroppen är huvudet tungt och oftast klokt.

Huvudfotingens mellanstora kropp är den regionala nivån. I mitt fall är det bara att hålla upp händerna och erkänna att jag nu har insett hur få personer får väldigt mycket gjort…

 

Det här var ett utdrag ur tidskriften Tiden nr 3/2022. Beställ hem tidningen här för hela texten: https://natverkstan.premium.se/tidskrift/tiden