Idédebatt och analys som förnyar arbetarrörelsens frihets- och jämlikhetssträvan

Vitória! - Paula Carvalho Olovsson

Socialdemokratins kris är ett vanligt tema. I många länder går partiet kräftgång, men inte överallt. På en del håll går det riktigt bra.

Portugal har Socialistpartiet, Partido Socialista (PS) gått fram kraftigt under de senaste åren. Efter ett relativt svagt val från vänsteropposition 2015 lyckades partiledaren António Costa med något som ansågs nästan omöjligt i Portugal – han samlade stöd från partierna vänsterut för en minoritetsregering. Många bedömare ansåg att det nya styret inte skulle hålla. Att regeringsunderlaget var för instabilt. Att svårigheterna var för stora.

Men regeringen höll. När portugiserna gick till val i oktober i år, kunde ps starta sin valkampanj i ett starkt läge. Det talades till och med om att partiet skulle kunna nå egen majoritet. Så blev det inte, men med ett imponerande slutresultat på 36,3 procent av rösterna blev ps helt klart den stora segraren, som med stöd av partier till vänster kunde bilda regering igen.

När António Costa kom till Stockholm i mitten av november i år för att delta i Progressive Alliance, gjorde han det som en av de lysande stjärnorna bland ledarna. Det är inte många som lyckats med det konststycke han har klarat av…

 

Hela texten finns att läsa i tidningen. De som är tillgängliga gratis börjar med orange färg. Teckna gärna en årsprenumeration för endast 199kr här!

 

Paula Carvalho Olovsson, statssekreterare