Idédebatt och analys som förnyar arbetarrörelsens frihets- och jämlikhetssträvan

Är Pedro Sanchez premiärminister när sommaren kommer? - Mathias Tegnér

Är Pedro Sanchez premiärminister när sommaren kommer?

PSOE har nu vunnit för tredje gången i år! utropade Pedro Sanchez på valnatten den 10 november. Socialdemokraterna hade tidigare vunnit det nationella valet i april och Europaparlamentsvalet i juni. Kommer den här valvinsten äntligen leda till en stabil regering?

PSOE gick till val på budskapet ”Ahora, progreso”, det vill säga ”Utveckling – Nu!” Valprogrammet hade ett tydligt fokus på rättvisa och jämlikhet och programmet inleds med avsnittet: Schysta jobb och pensioner. Dagen efter valdagen hade partiledaren för socialdemokratiska PSOE och partiledaren för vänsterpopulistiska Podemos, Pablo Iglesias, skrivit under en avsiktsförklaring om att försöka bilda gemensam regering. Men frågan är: Hur kommer det sig att PSOE och Podemos nu i november är beredda att vara basen för en ny regering, trots att detsamma var omöjligt hela vägen från april till november? Sanningen bakom förändringen är nog att…

 

Hela texten finns att läsa i tidningen. De som är tillgängliga gratis börjar med orange färg. Teckna gärna en årsprenumeration för endast 199kr här!

 

Mathias Tegnér, riksdagsledamot (S)