Idédebatt och analys som förnyar arbetarrörelsens frihets- och jämlikhetssträvan

Vi behöver en kriminalpolitisk Greta Thunberg - Mimmi Thor

Under en av mina första föreläsningar på kriminologiprogrammet i Lund gick min föreläsare igenom effekterna av högre straff. Främmande för ämnet minns jag min förvåning när jag lärde mig att en uppsjö av teoretiker och forskningsprojekt visade på att det var ineffektivt – i vissa fall till och med kontraproduktivt. En klasskamrat satte ord på min förvåning när hon frågade föreläsaren varför många politiker envisas med att ge den sortens lagförslag. Hon fick svaret: ”Ja, det är ett mysterium”.

För forskarkåren har det blivit en truism att politiker inte lyssnar på den kriminologiska forskningen. Det är i grunden ett problem för kriminalpolitiken, men även ett huvudbry eftersom forskning spelar en betydande roll inom många andra politikområden. Ponera att svenska politiker skulle förespråka ett avskaffande av koldioxidskatten och uppmuntra svenskar att leva mindre hållbart. Det är svårt att föreställa sig en sådan negligering av vetenskapen…

 

Hela texten finns att läsa i tidningen. De som är tillgängliga gratis börjar med orange färg. Teckna gärna en årsprenumeration för endast 199kr här!

 

Mimmi Thor, praktikant Tankesmedjan Tiden