Idédebatt och analys som förnyar arbetarrörelsens frihets- och jämlikhetssträvan

Jakten på den stora reformen - Marika Lindgren Åsbrink

Vad är socialdemokratins projekt nu förtiden? Och var håller de stora reformerna hus?

Det har varit stående frågor i den offentliga diskussionen om Socialdemokraterna i många år nu. Ofta sägs att Det gröna folkhemmet, som Göran Persson lanserade som nyvald partiordförande, är den senaste socialdemokratiska visionen. Det är 23 år sedan nu och det kan diskuteras hur konkret innehållet blev. Många reformer har förstås genomförts – maxtaxan i förskolan, som infördes 2001, är kanske det oftast nämnda exemplet – men det är svårt att bortse från att det finns få exempel på kända och tydligt S-märkta reformer som förbättrat tillvaron för vanligt folk under 2000-talet.

Frågan ställdes på sin spets i januariavtalet, där framför allt L och C fått igenom ett antal tydligt profilerade
och ofta omfattande reformer, som slopad värnskatt, privatiserad arbetsförmedling, marknadshyror i nyproduktion och en politisk översyn av arbetsrätten. Även om många av de övriga punkterna i överenskommelsen är önskvärda ur ett socialdemokratiskt perspektiv, är det få som sticker ut som entydigt socialdemokratiska vinster…

 

Hela texten finns att läsa i tidningen. De som är tillgängliga gratis börjar med orange färg. Teckna gärna en årsprenumeration för endast 199kr här!

 

Marika Lindgren Åsbrink, analyschef Tankesmedjan Tiden