Idédebatt och analys som förnyar arbetarrörelsens frihets- och jämlikhetssträvan

Välfärd och jämlikhet handlar också om arbetslivsutvecklingen - Örjan Nyström

Innebörden hos ord som är nednötta i idé- och kulturdebatt blir lätt inskränkt. Exempelvis ”välfärd”: man tänker bara på de offentliga systemen och institutionerna för trygghet, utbildning, vård och omsorg. Men villkoren i det arbete som upptar det mesta av människors vardag och styr mycket av deras liv tillhör också välfärden. I arbetet avgörs mycket av vårt sätt att leva, tänka och handla i världen – våra möjligheter att ”fara väl” genom livet. Detta är utgångspunkten för den bok jag läst denna sommar, sammanfattat i dess titel ”Arbete och välfärd”. Den är ett av de viktigare bidragen till ökad förståelse för samhällsutvecklingen som utkommit under senare år.

Här finns en delvis personlig historia. ”Arbete och välfärd” kan betraktas som en uppföljning av en bok med likartade teman som kom ut för 30 år sedan med den lite märkliga titeln Ledning för alla. Jag fick fatt i den efter att i en följd av år grottat ner mig i arbetets och arbetarklassens historia (vilket resulterade i boken ”Arbetets Arv”). Ledning för alla stod däremot mitt i nutiden med blicken in i arbetets framtid, såsom dåtidens arbetslivsforskning uppfattade det. Jag lärde mig mycket, också om sådant jag erfarit och anat på min egen arbetsplats och i facket. Jag kom kunskapsmässigt ikapp min tid…

 

Hela texten finns att läsa i tidningen. De som är tillgängliga gratis börjar med orange färg. Teckna gärna en årsprenumeration för endast 199kr här!