Idédebatt och analys som förnyar arbetarrörelsens frihets- och jämlikhetssträvan

Scylla eller Karybdis? - Payam Moula

I nästa valrörelse hoppas jag vi möter väljarna med en berättelse om varför vi är det bästa partiet för dem – inte varför alternativet är otäckt. För att göra det behöver socialdemokratin ekonomiskt gå åt vänster, och Centerpartiet följa efter.

 

Per Svensson, politisk chefredaktör för DN, skrev 2014 en bok med titeln ”Därför hatar alla liberaler. Och därför har alla fel.” Svensson beskriver hur samtiden vänt sig mot liberaler, hur de numera är hatade och hur motståndet växer. Om liberaler var hatade redan 2014 har saken inte förbättrats så här fem år senare, för att uttrycka saken milt. Det har sina skäl.

Svenska liberaler häller olja på brasan
Runt om i Europa försöker politiker åtgärda de misstag som begåtts i liberalismens spår. Efter decennier med utförsäljningar av fastigheter väljer nu Berlin att köpa tillbaka bostäder. ”Berlinare ska fortsatt kunna ha råd att bo i staden”, säger Michael Müller, stadens borgmästare. ”Det är därför det var och fortsätter att vara vår avsikt att köpa upp lägenheter där vi kan, så att Berlin kan återfå kontrollen över sin fastighetsmarknad.”

I Finland gick näringsministern nyligen ut och sa att privatiseringarna av elnäten var ett misstag. ”Saker som offentliga vägar, farleder och nätverksföretag bör vara offentligt ägda”, säger näringsminister Kulmuni som är centerpartist…

 

Hela texten finns att läsa i tidningen. De som är tillgängliga gratis börjar med orange färg. Teckna gärna en årsprenumeration för endast 199kr här!

Payam Moula, chefredaktör Tiden