Idédebatt och analys som förnyar arbetarrörelsens frihets- och jämlikhetssträvan

Kamplustens sånger i en ny tid - Daniel Färm

Under kongressfesten på Socialdemokraternas partikongress i Örebro i mars 2019 klev Stefan Löfven, Magdalena Andersson och andra från partiledningen upp på scenen. Tillsammans med bland andra partiveteranerna Birgitta Dahl och Enn Kokk samt SSU- och LO-ledningarna sjöng de till ombudens jubel Vi bygger landet och Arbetets söner.

På kursgården Bommersvik, i Förstamajtåg samt på SSU-läger och arbetarekommunmöten har italienska ”Bandiera Rossa” och spanska Svarta Tupp sjungits. Traditionen bjuder att kongresser, årsmöten och andra sammankomster inom socialdemokratin avslutas med att alla sjunger Internationalen.

Alla dessa bär på en stark berättelse. Texterna präglas ofta av en kombination av motstånd mot orättvisor och mobilisering i den gemensamma kampen för ett mer jämlikt samhälle.

Men svensk arbetarrörelse har också en egen stark musikskatt, med bland andra ”Alla tillsammans” och ovan nämnda ”Arbetets söner” – samt nya versionen ”Arbetets kvinnor”. Inför svensk socialdemokratis 130-årsjubileum hade partiets ledande kyrkopolitiker Jesper Eneroth visat sig vara en kulturentreprenör av guds nåde (häpp!). Inte nog med att han – via Tiden – publicerade en bok om förstamajmärkena genom tiderna. Inför partikongressen i våras hade han fått självaste Benny Andersson från abba att hjälpa till att spela in nya versioner av flera klassiska arbetarrörelsesånger. Resultatet blev albumet På rätt sida av historien, som direkt seglade in på många socialdemokraters Spotifylistor. Och kören – med både nuvarande och tidigare partiledningar – möttes av publikens jubel där på kongressfesten.

Det var fint. Och starkt. Men det var ändå något som skavde…

 

Hela texten finns att läsa i tidningen. De som är tillgängliga gratis börjar med orange färg. Teckna gärna en årsprenumeration för endast 199kr här!

Daniel Färm, VD Tankesmedjan Tiden