Idédebatt och analys som förnyar arbetarrörelsens frihets- och jämlikhetssträvan

Yes we can. Inte Yes I can, inte Yes you can. Yes we can.

Häri ligger framgången men även misslyckandet hos Obama. Den folkrörelse han fick igång ledde först till en skrällseger mot Hillary Clinton, för att bli Demokraternas kandidat, och därefter till att bli Amerikas första svarta president. Efter de första åren avtog styrkan i rörelsen och därmed kraften att förändra. Under sex av Obamas åtta år saknade han majoritet i senaten.

Jag tänker på detta när jag tänker på socialdemokratins historiska framgång. Att en del av vår framgång som parti ligger i vårt antal. Att vara många; en folkrörelse. Samtidigt överlever inte en folkrörelse av sig själv. Den kan försvagas, eller dö ut. Visst är den bärande lågan i en rörelse idéerna, men inte sällan krävs personer som håller flamman vid liv.

Vem kommer bli vår Obama? Vår Greta Thunberg? Eller för den delen vår Olof Palme eller nästa Anne-Marie Lindgren? Vem är nästa Sten Andersson? Nästa lokala hjälte som väcker liv i arbetarekommunen?

I ett försök att hitta våra kommande toppolitiker, inspiratörer eller organisatörer har vi sträckt ut våra tentakler och lyssnat in. I det här reportaget listar vi våra unga förmågor, med tre intervjuer från lite extra lysande stjärnor.

 

Hela texten finns att läsa i tidningen. De som är tillgängliga gratis börjar med orange färg. Teckna gärna en årsprenumeration för endast 199kr här!

Payam Moula, chefredaktör Tiden & Mimmi Thor, praktikan vid Tankesmedjan Tiden