Idédebatt och analys som förnyar arbetarrörelsens frihets- och jämlikhetssträvan

Varför ”Vägen mot 2022”? - Payam Moula

 

Politik är en verksamhet med syfte att forma samhället. Idépolitik i sin tur är en verksamhet med syfte att formulera idéer för politiken. Som en idépolitisk tidskrift är vår huvudsakliga uppgift att analysera, slipa och förnya de politiska idéerna. Det gjorde vi i förra numret, det gör vi i det här numret och det kommer ske i nästa.

 

”Vägen mot 2022” står det på framsidan. Hur ser den vägen ut? Det enkla men samtidigt bästa svaret är att vägen mot 2022 ligger i att lösa samhällsproblem. Om vi inte lyckas med det förlorar vi vårt existensberättigande och väljarnas förtroende på köpet.

Samtidigt går det inte att ignorera januariavtalet. Nyligen gick Karl-Petter Thorwaldsson ut och menade att avtalet behöver förhandlas om. Tobias Baudin gjorde samma sak. ”Vägen mot 2022” är vårt försök att belysa båda aspekter – samhällsproblemen som behöver lösas och de parlamentariska förutsättningarna.

”Vägen mot 2022” är vårt försök att belysa båda aspekter – samhällsproblemen som behöver lösas och de parlamentariska förutsättningarna.

Katrin Stjernfeldt Jammeh inleder om skolans problem och dess lösningar. Hennes text är den första i en ny serie, ”Kommunalråden talar”, där kommunal- och regionråd komma till tals. Därefter skriver landsbygdsministern om utmaningarna på hennes område.

Vi har även valt att fokusera på några samhällsproblem som inte alltid får den uppmärksamhet de förtjänar, exempelvis våld i hemmet och psykisk ohälsa. Andra texter belyser verktyg vi måste använda för att över huvud taget kunna lösa problem gemensamt; starka fackförbund och skatter.

 

Numrets stora reportage handlar om Liberalerna efter partiledarvalet och samarbetet med S. När Nyamko Sabuni kandiderade till partiledare var hon tydlig med att Liberalerna har sin ”långsiktiga hemvist på den icke-socialistiska sidan”. Hur går diskussionen i dag?

Om de parlamentariska förutsättningarna, och hur vi ska förbättra dem, skriver jag och Jan Larsson. Vi har även en intervju med Annelie Karlsson, vår gruppledare i riksdagen, och en text med unga framtidsnamn.

I valet av texter från utlandet har vi i detta nummer fokuserat på några systerpartier. Vi får läsa om SDP i Finland samt danska S. Två partier som nyligen haft val och hamnat i regeringsställning. Utöver det har vi en inspirerande text om Blue Labour med en uppmaning till svenska S.

Emellan dessa texter finns en hel del smått och gott. En text om en filosof, en text av en filosof, bokrecensioner och en text om arbetarrörelsens kampsånger.

Nytt i detta nummer är textstorleken. Vi har valt en något större storlek för att göra tidningen något mjukare för ögonen. I förra numret höjde vi faktiskt papperskvalitén – allt för att få en riktigt behaglig tidning.

Jag hoppas ni uppskattar detta nummer och som alltid; vid tankar och funderingar hör gärna av er.

 

Payam Moula, Chefredaktör Tiden