Idédebatt och analys som förnyar arbetarrörelsens frihets- och jämlikhetssträvan

(S) i Finland   – Vad hände i valet 2019 och varför? - Otto Köngäs

Parlamentsvalet den 14 april 2019 i Finland medförde betydande förändringar i det politiska landskapet med dramatiska upp- och nedgångar. Socialdemokratiska partiet (SDP) vann en knapp seger och slutade som det största partiet för första gången sedan 1999 års val.

Centerpartiets enorma kollaps, förvandlingen från att vara det största till det fjärde partiet i storlek, räckte för att ge bokstavligen alla andra ett ökat valresultat. Den röd-gröna oppositionen gjorde störst vinster, men högerextrema Sannfinländarna och mittenhögern med Samlingspartiet lyckades förvånande nog vinna en plats vardera.

SDP:s kampanj i valet var starkt förankrad i traditionellt politiskt programarbete. Partiet förnyade sina interna arbetsstrukturer 2017 och inrättade tjugoåtta arbetsgrupper grupperade under åtta temafält med öppen ansökan till alla grupperna. Totalt har nästan femhundra personer hittills varit involverade i utarbetandet av partiets politiska program och valprogram. Denna öppna och inkluderande arbetskultur förstärkte och aktiverade partiet internt innan själva kampanjen inleddes.

SDP beslutade att orientera allt sitt programarbete mot 2030 och göra om sig från en förvaltare av välfärdsstaten till dess framtida arkitekt. För detta ändamål började partiet publicera program kring olika ämnen från början av 2018, exempelvis socialförsäkringsreformer, utbildningsreformer, psykisk hälsa för unga och kulturpolitik.

I början av 2019 var partiet i full gång och publicerade ytterligare program som kulminerade i februari med utgivandet av SDP:s valmanifest med titeln ”Framtidslinjen”. ”Framtidslinjen” är mer ambitiöst än ett vanligt valmanifest och presenterar en översikt över Finland 2030 och steg för att nå dit. För första gången sedan 90-talet verkade SDP vara en framåtblickande och progressiv kraft med ambitiösa reformer för landets framtid…

 

Hela texten finns att läsa i tidningen. De som är tillgängliga gratis börjar med orange färg. Teckna gärna en årsprenumeration för endast 199kr här!

 

Otto Köngäs, utredare på Kalevi Sorsa Foundation