Idédebatt och analys som förnyar arbetarrörelsens frihets- och jämlikhetssträvan

Socialdemokratin, Aristoteles och gemenskap - Johan Sjölander

Jag har en valaffisch hemma på väggen. Socialdemokratin, för familjens väl, står det på den. Bilden är stiliserad på ett sätt som påminner om Solstickans gamla tändstickor. Ett glatt barn i förgrunden, i bakgrunden radhuset, den lyckliga familjen. Det går lätt att raljera över det villa, Volvo, vovve-ideal affischen så tydligt flirtar med. Men det väcker en djupare fråga. Kan vi prata om politik utan att också ha en tydlig uppfattning om vad det goda livet är? 

 

Gemenskap mot frihet

Det sägs ibland att det finns en motsättning mellan frihet och jämlikhet. Jag skulle vilja ifrågasätta det. Jämlikhet är snarare frihetens förutsättning. Ett samhälle med över- och underordning är också ett samhälle där vissa är ofria. Den verkliga spänningen är den mellan frihet och gemenskap. För gemenskap innebär, i någon omfattning, anpassning till de andra. Hur olika kan vi tillåta oss att vara och ändå vara ett? Och då återkommer vi till frågan om det goda livet. Kan vi leva tillsammans i ett samhälle utan en tydlig gemensam bild av vad detta goda liv är? 

Det traditionella liberala svaret på den frågan är…

 

Hela texten finns att läsa i tidningen. De som är tillgängliga gratis börjar med orange färg. Teckna gärna en årsprenumeration för endast 199kr här!