Idédebatt och analys som förnyar arbetarrörelsens frihets- och jämlikhetssträvan

Göteborg – en (S)tad på väg ur kris? - Madeleine Bengtsson

Efter sämsta valresultatet någonsin, maktskifte till alliansens fördel för första gången på 24 år och en uppslitande process där partiets två främsta representanter i staden lämnat sina poster, finns det många frågetecken kring Socialdemokraterna i Göteborg. Vad var det som hände? Och vad ska hända nu? Madeleine Bengtsson har försökt hitta svaren i Sveriges andra stad. 

Första maj i Göteborg. I staden som är byggd för handel och arbete, anpassad efter varvet, SKF och Volvo, är flera spårvagnslinjer omdragna och går inte sina vanliga turer. Vilken annan dag som helst beror det troligtvis på byggandet av Västlänken men inte idag. I några timmar ska det som vanligt på första maj demonstreras. 

Socialdemokraterna startar sitt tåg i Haga, den gentrifierade forna arbetarstadsdelen, och passerar på vägen flera affischer som uppmanar till att försvara strejkrätten. Tåget med sina fanor och banderoller fortsätter till Götaplatsen, skrytbygget med konstmuseum och konserthus som började uppföras 1921, samma år Göteborg firade 300-årsjubileum. 10 år efter det kom Milles staty Poseidon dit och nästan 100 år senare samlar Socialdemokratiska arbetarepartiet i Göteborg bara 920 personer i sitt första maj-tåg. Färre än någonsin och en bråkdel av vad Vänsterpartiet lockade i andra änden av Avenyn på Gustav Adolfs torg lite tidigare samma dag (omkring 6000). Båda partierna slås dock två dagar senare av hockeylaget Frölunda Indians, som firas av 37 000 supportrar på Götaplatsen efter att de vunnit SM-finalen mot stockholmarna (Djurgården).

Vad är det som har hänt med sossefästet Göteborg? …

Hela texten finns att läsa i tidningen. De som är tillgängliga gratis börjar med orange färg. Teckna gärna en årsprenumeration för endast 199kr här

Madeleine Bengtsson
Frilansjournalist