Idédebatt och analys som förnyar arbetarrörelsens frihets- och jämlikhetssträvan

Nu är valet över – Ska vi bry oss om EU ändå? - Åsa Westlund

EU-valet är över men samhällsproblemen är mer akuta än på länge. Vad kan vi lära oss av tidigare erfarenheter, hur ska vi se på EU:s roll framöver och finns det anledning att känna hopp?

 

Midsommarafton 2016. Europa vaknar upp till beskedet att Storbritannien med en knapp majoritet röstat för att lämna eu. Var detta början till slutet för unionen?

Tre år senare kan vi konstatera att det framför allt är i Storbritannien som det blivit kaos. För EU:s andra 27 medlemsländer har Brexitprocessen snarare förstärkt sammanhållningen. I Sverige har stödet för eu ökat i takt med problemen som det brittiska utträdet innebär uppmärksammats.

EU har större och djupare utmaningar än Brexit. Globalisering och urbanisering har spätt på de klyftor som redan fanns och gjort att många känner sig svikna av samhället. Finanskrisen har i många europeiska länder inneburit ökad arbetslöshet och stora sociala spänningar, större än vi i Sverige ibland insett. Att få ett stabilt jobb med en inkomst som att går att leva på är långt ifrån en självklarhet för många i Europa….

Hela texten finns att läsa i tidningen. De som är tillgängliga gratis börjar med orange färg. Teckna gärna en årsprenumeration nu för endast 199kr!

Åsa Westlund
Riksdagsledamot och ordförande i EU-nämnden