Idédebatt och analys som förnyar arbetarrörelsens frihets- och jämlikhetssträvan

Historiematerialism: Makten över samhället och våra tankar - Sven-Eric Liedman

 

Det finns påståenden som människor fäller till synes utan närmare eftertanke, som en självklarhet. Ofta hör man att ”vår tid är så materialistisk”. Med det menas att folk ägnar alltför mycket tid och intresse åt att konsumera. Köpladan är deras tempel, prylsamlandet och frosseriet målet för deras strävan. 

När vi ska tala om historiematerialismen måste vi först och främst bli på det klara med att ordet ”materialism” här har en helt annan innebörd. Det har ingenting att göra med om människor föredrar resor till Thailand framför Tomas Tranströmers poesi. Karl Marx, som vid mitten av 1840-talet skapade historiematerialismen, föraktade inte bordets håvor och hade gärna haft en bättre ekonomi. Men han satte den stora litteraturen alltifrån de grekiska dramatikerna till samtidens stora författare högre än varorna i Londons alla varuhus. Hans intresse för filosofi och vetenskap var brinnande.

Historiematerialism har inte med människors intressen eller personliga drivkrafter att göra. Den handlar om historiens huvudriktning, dess stora drag…

 

Hela texten finns att läsa i tidningen. De som är tillgängliga gratis börjar med orange färg. Teckna gärna en årsprenumeration för endast 199kr här!