Idédebatt och analys som förnyar arbetarrörelsens frihets- och jämlikhetssträvan

Vilken färg har din chefs Bugatti? - Julius Wallin
Texten är publicerad i tidskriften Tiden nr 1/2023.

Alfamannen har fått revansch. Julius Wallin skriver om cyniska män och ser en logisk förklaring. 

 

Den senaste månaden har horder av unga män härjat i kommentarsfälten. Hängivna supportrar till misogynisten, charlatanen och mångmiljonären Andrew Tate har försvarat den trafficking- och våldtäktsanklagade ”alfamannen”. Kritiker bemöts med en retorisk fråga: ”Vilken färg har din Bugatti?”. Med fem ord höjs ekonomisk framgång till den högsta av dygder, med implikationen att det är oväsentligt var pengarna kommer ifrån.  

 

Det kanske inte är förvånande att en kontroversiell manlighetsprofil på Youtube har ett skumt åsiktspaket, men faktum är att han delar just denna åsikt med en bred befolkningsgrupp i Sverige: börstopparna. 

 

2022 höjde börstopparna sina egna löner med 12 procent, vilket innebär att de ser fram emot en reallöneökning när ojämlikheten är på rekordhöga nivåer. Med löner som redan motsvarar 65 industriarbetarlöner så kan nog några av dessa chefer unna sig en och annan Bugatti. Regeringen såg vad som var på väg att hända, och agerade resolut. Skatten sänktes kraftigt för höginkomsttagare, och det sekretessbelagda elstödet gavs inget tak. Efter en ordentlig omfördelning av skattemedel bör även vd:ar för småbolag som Evolution kunna införskaffa sig en bil som ger moralisk immunitet… 

 

Det här är en låst artikel. Logga in eller beställ prenumeration för att läsa mer.