Idédebatt och analys som förnyar arbetarrörelsens frihets- och jämlikhetssträvan

Vad vill nästa SSU? - Elsa Alm

Denna text är publicerad i tidskriften Tiden nr 1/2021.

 

I sommar väljer SSU en ny förbundsledning. Elsa Alm skriver om sina förhoppningar, och om en ung generation som inte längre tror politik kan göra skillnad.

 

För någon vecka sedan var jag inne i ett clubhouse-rum som hette På tapeten i politiken. I skrivande stund är clubhouse en relativt ny app där främst människor som använder twitter får prata med varandra live i stället för att bråka i trådar. Det är en ljudbaserad app – ingen video – där man kan lyssna in eller delta i olika samtal. Tänk dig en blandning av livesända poddar eller panelsamtal. När denna text kommer ut är kanske hypen redan över, clubhouse kommer vara en parentes i berättelsen om 2021 och beskrivas som de där tre veckorna som vi faktiskt pratade med varandra i stället för att kapitalisera på fejkad upprördhet och drev.

För det är faktiskt väldigt svårt att komma på saker som tack vare politiken blivit bättre sedan jag föddes för tjugo år sedan. Kvinnor sliter fortfarande ut sig fysiskt och psykiskt på sina jobb. Arbetsplatsolyckor skördar fortfarande liv årligen. Vissa saker har till och med blivit sämre, som de kopiösa vinstuttagen ur vår välfärd.

 

Nåväl. I rummet fanns allt ifrån riksdagsledamöter till ungdomsförbundsordföringar. De pratade brinnande LO-borgar och energipolitik. De var pålästa och samtalet var dynamiskt och trevligt. I slutet öppnade de upp för frågor varav en tjej som går sista året på gymnasiet räcker upp handen. Hon förklarar att de ska ta studenten till våren och att det så klart är väldigt tråkigt men förståeligt med distansundervisning och inställda utspring. Hon berättar även att det knappt finns några jobb att söka och antagningspoängen till högskola/universitet är väldig hög som en effekt av det. Hon undrade vad politikerna ville göra för att ändra på det. Tyst. Någon harklar sig och förklarar att denne inte är ansvarig för arbetsmarknadspolitiken. En annan höftar fram att det är viktigt med en omstartsplan efter pandemin. Vad fan. Har ni aldrig stått i en valstuga? Behövt lyssna på människors mest basala vardagsproblem?

 

Inget ont om de politiker som fanns i rummet, de blev säkert tagna på sängen av frågan och jag har förståelse för att det inte alltid är helt lätt att spontant kunna svara på frågor om ett område som man inte är så påläst inom. Men någonting började ändå skava i mig…

Det här var ett utdrag av en text från nr 1/2021 av Tiden. Beställ hem tidningen här och läs hela texten: https://natverkstan.premium.se/tidskrift/tiden

 

Elsa Alm, Tankesmedjan Tiden