Idédebatt och analys som förnyar arbetarrörelsens frihets- och jämlikhetssträvan

Livet på en pinne eller för all del; i en tunna - Payam Moula

Denna text är publicerad i tidskriften Tiden nr 1/2021.

 

I taxin på väg hem från Karolinska tar jag nästa telefonsamtal samtidigt som chauffören tittar på mig i backspegeln. Vilka tankar far igenom hans huvud? Vad tänker en person som kör hem någon med cancer?

Jag var 18 år och hade precis börjat studera filosofi när jag först kom i kontakt med Diogenes. Han levde omkring 404–323 f.Kr. och menade att lyckan står att finna i behovslösheten. I en berömd anekdot ligger han som vanligt och vilar i sin tunna när han får besök av Alexander den store. Den makedonske kungen erbjuder att uppfylla alla Diogenes önskningar. Diogenes ber då kungen om en sak – att flytta på sig så att han inte skuggar solen.

Den som i ett kapitalistiskt samhälle oreflekterat försöker tillfredsställa alla sina begär kommer aldrig att lyckas. Vi får för snabbt nya begär. Vårt boende, våra resmål och våra kroppar. Ingenting duger, allt kan bli bättre.

Diogenes var extrem i sitt levnadssätt. Att fullkomligt göra sig av med sina mänskliga begär är varken möjligt eller önskvärt. Men kärnan i stoicismen handlar om att anpassa sina önskningar utefter verkligheten och att acceptera det som inte kan ändras. Om olycka kommer av otillfredsställda begär blir den bästa strategin för att nå lyckan att göra sig av med begären. Lyckan finns på så vis inom vår makt.

Dagen jag fick mitt cancerbesked mindes jag de gamla stoikerna. Om mitt öde var att få cancer vid 32 års ålder så var det bästa att acceptera situationen och anpassa sig därefter. Jag är inte ensam om att tänka i dessa banor, stoicismen har fått ett uppsving i modern tid. Vi kan i dag läsa om hur ett stoiskt sinne kan hjälpa oss i coronatider, göra oss till bättre chefer och varför dagens stoiker uppmanar till kallduschar, fler-dagarsfasta och långpromenader i regn.

Det finns en logik bakom stoicismens nyfunna popularitet…

Det här var ett utdrag av en text från nr 1/2021 av Tiden. Beställ hem tidningen här och läs hela texten: https://natverkstan.premium.se/tidskrift/tiden

 

Payam Moula, chefredaktör för Tiden

Texten är tidigare publicerad i Expressen 28 februari