Idédebatt och analys som förnyar arbetarrörelsens frihets- och jämlikhetssträvan

Sanchez välte bordet – men vann han spanjorernas hjärtan? - Mathias Tegnér
Premiärminister Pedro Sanchez är en kontroversiellfigur i sitt hemland. Tidigare i år utlyste han oväntat val. Var det ett lyckat drag, och finns det någon lärdom som vi i Sverige kan dra? Mathias Tegnér rapporterar från Spanien.

På vårt systerparti PSOE:s högkvarter på Calle de Ferraz var stämningen lite tryckt. Ju längre natten hade lidit och ju mer valresultatet i regionalvalet hade framträtt i full skrud, desto sämre hade stämningen blivit. Att det regerande partiet inte briljerar i regionalvalen i Spanien är skåpmat, men få trodde faktiskt att det skulle sluta så här illa med tanke på att ekonomin gick bra, arbetslösheten var låg och inflationen var lägre än resten av Europa. Ekonomin talade helt enkelt för de spanska socialdemokraterna i PSOE och premiärminister Pedro Sanchez tidigare i år.

När jag under kvällen hade tagit chansen att mingla med delar av partiledningen för PSOE, nämnde många att det var tur att parlamentsvalet inte behöver genomföras förrän i mitten av december i år. I Spanien är det premiärministern som utlyser val.

När valnatten övergick till morgon och solen steg upp över Madrids hustak var det många som blev överraskade. Pedro Sanchez ändrade helt oväntat den politiska spelplanen och välte bordet. Måndagen den 29 maj i år sammanträdde PSOE:s partistyrelse klockan tio. Senare samma dag upplöste Pedro Sanchez parlamentet och utlyste valet. Mitt i sommarvärmen den 23 juli gick Spanien till parlamentsval.

Varför gjorde Pedro Sanchez och PSOE så? Var det en lyckad strategi? Finns det någon lärdom som vi i Sverige kan dra?

Det här är en låst artikel. Logga in eller beställ prenumeration för att läsa mer.